|

Sarajevo: Od 1. novembra sa radom počinje prvi centar urgentne stomatološke medicine

Sarajevo: Od 1. novembra sa radom počinje prvi centar urgentne stomatološke medicine
844
Klix.ba
6.9.2016. u 15:05
23
komentara
844

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković posjetio je danas Stomatološki fakultet u Sarajevu zajedno sa ministricom zdravstva Zilhom Ademaj i ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Elvirom Kazazovićem te su najavili otvaranje centra za urgentnu stomatološku medicinu.
Ova posjeta bila je prilika za obilazak ove javne ustanove te razgovore o temama vezanim za rad i pravni status fakulteta, njegovo finansiranje i kadrovsko popunjavanje.

Domaćin posjete i dekan Fakulteta Muhamed Ajanović upoznao je goste sa prostornim kapacitetima ustanove, trenutnom rekonstrukcijom zgrade, savremenom opremom i vizijama daljeg ulaganja, razvoja i podizanja standarda svojih usluga.

Sa posebnim zadovoljstvom najavio je za 1. novembar 2016. godine početak rada Centra za urgentnu stomatološku zaštitu gdje će svi građani Sarajeva i oni koji se ovdje zateknu u bilo koje doba dana ili noći moći dobiti stomatološku uslugu i dijagnostiku i gdje će biti obezbjeđena stomatološka usluga za osobe sa posebnim potrebama.

Vlada Kantona će odobriti upošljavanje neophodnog stučnog kadra kako bi Centar bio otvoren i osposobljen za 24-satnu zdravstvenu brigu.

"Neuređenost sistema u zdravstvu i u obrazovanju stvara svojevrstan paradoks kada je u pitanju pružanje usluga stomatološke zaštite. Pored ovog fakulteta istu uslugu našim sugrađanima pružaju i Domovi zdravlja, a sve se to finansira iz iste kantonalne kase i to moramo mijenjati. Nije nam namjera da štetimo vama koji ste zdraviji dio tog sistema i podržat ćemo vas da budete i bolji, ali ćemo tražiti da dio sredstava koje ostvarujete na tržištu usmjerite u nauku i podizanje studentskog standarda", istakao je premijer Konaković.

Dodao je i kako će novi Zakon o visokom obrazovanju donijeti suštinske izmjene finansiranja Univerziteta i fakulteta, ali i studenata koji bi, isključivo na osnovu pokazanih rezultata nakon prve godine studiranja, ostvarili ili izgubili pravo finansiranja iz budžeta Kantona Sarajevo.

Kako je istakao premijer Konaković, neminovno slijedi uređivanje zakonodavstva i potreba tržišta u ovoj i sličnim djelatnostima, gdje će se morati prepoznati i jasno razdvojiti segment edukacije od dijela tržišnog poslovanja, što sada nije slučaj.

Ministrica Ademaj podsjetila je ovoj prilikom na neriješeno statusno pitanje Fakulteta u smislu njegovog kliničkog dijela, a ni finansiranje nije precizno uređeno, nego se u jednakim omjerima vrši sa pozicija ministarstava zdravstva i obrazovanja. Novi model finansiranja zdravstvene zaštite biće primijenjen na sve zdravstvene ustanove.

"Od naredne godine zdravstvene ustanove će se finansirati na osnovu programa zdravstvene zaštite koji ćemo uraditi za sve, po svim nivoima i u skladu sa osnovnim paketom zdravstvenih prava. Bitno su reducirana prava u oblasti stomatološke zdravstvene zaštite za odrasle. Mi ćemo morati djelovati u takvim okolnostima i tražiti optimalne modele organizacije pružanja ovih usluga", rekla je ministrica Ademaj te sa čelnicima Fakulteta najavila dalje razgovore o ovoj temi.
Prijavi grešku


Komentari (23)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...