|

Djeca s poteškoćama u razvoju od 1. novembra imaju pravo na besplatnog stomatologa u Sarajevu

Djeca s poteškoćama u razvoju od 1. novembra imaju pravo na besplatnog stomatologa u Sarajevu
800
Klix.ba
2.11.2016. u 10:48
12
komentara
800

dijeljenja
Djeca s poteškoćama u razvoju od 1. novembra imaju pravo na besplatnog stomatologa u Sarajevu Stomatološki fakultet Sarajevo
Na Stomatološkom fakultetu u Sarajevu 1. novembra počeo je raditi Centar za pružanje stomatoloških usluga djeci s poteškoćama u razvoju, a za potrebe pružanja usluga su osigurani adekvatan prostor, operaciona sala, kadar i oprema.
U centru će raditi doktori sa Stomatološkog fakulteta i anesteziolozi s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KSUC), a prema riječima osoblja Stomatološkog fakulteta, svako dijete koje im se obrati će dobiti potrebnu stomatološku uslugu, a prijem će se vršiti putem naručivanja.

"Da bismo djetetu uradili određeni zahvat, ono mora proći pripremu, odnosno dobiti saglasnost pedijatra i anesteziologa. Nakon izvjesnog vremena ćemo vidjeti potreba djece za ovim uslugama i koliko često ćemo raditi, da li svaki radni dan u sedmici ili prema potrebi, odnosno kako nam se budu javljala djeca", navode sa Stomatologije.

Na zvaničnoj web stranici fakulteta navedena je obavijest da se roditelji/ staratelji djece s poteškoćama u razvoju od 1. novembra 2016. godine mogu javiti na Stomatološki fakultet s klinikama, glavnoj sestri Stomatološkog fakulteta, radi dobivanja uputstva vezano za pružanje oralno-hirurških i stomatoloških usluga u općoj anesteziji.

Iz Udruženja EDUS su ranije upozoravali na problem pružanja stomatoloških usluga djeci s poteškoćama u razvoju kod kojih postoji potreba za posebnom uslugom. Procedura navedene usluge se sastoji od laboratorijskih pretraga, opće anestezije i sanacije zuba, što sveukupno zahtijeva mnogo veću angažiranost i odgovornost medicinskog osoblja u odnosu na standardne stomatološke zahvate.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...