BiH
13

Sarajevo: Obustava saobraćaja zbog prolaska kolone vozila sa žrtvama genocida

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zbog prolaska kolone vozila kroz Sarajevo sa identificiranim žrtvama genocida u Srebrenici danas od 11:00 do 13:00 sati doći će do obustave saobraćaja.

Učesnici biciklističkog maratona za Srebrenicu trenutno su na području Zeničko-dobojskog kantona (Lašva-Kakanj-Visoko), a vozačima na ovom dijelu puta apelira se da voze oprezno i da poštuju upute ovlaštenih osoba iz pratnje.

Povremene polusatne obustave zbog deminiranja terena aktuelne su od 7:00 do 16:00 sati na magistralnom putu M-1.8 Lončari-Orašje, u blizini mjesta Dusine.

Saobraćaj se odvija usporeno ili uz kraća zadržavanja na dionicama sa aktuelnim sanacionim radovima. Izdvaja se autoput A1 Vlakovo-Tarčin (ispred tunela Vis), Banja Luka-Bosanska Gradiška (lokalitet petlje Mahovljani), zatim magistralni putevi: M-17 Nemila-Topčić Polje, M-18 Priboj-Simin Han, M-4 Banja Luka-Čelinac i M-15 Ključ-Sanski Most, kao i magistralni putevi na području Gračanice (M-4), Kladnja (M-18), Donjeg Vakufa (M-16) i Livna (M-6.1).

S obzirom da su početkom i ove sezone najduža zadržavanja evidentirana na GP Doljani, svima onima koji namjeravaju koristiti ovaj GP preporučuje se da se prije putovanja raspitaju o trenutnom stanju putem telefona 1282.

Onima koji namjeravaju ljetovati na Makarskoj rivijeri ili sjevernije preporučuje se korištenje graničnih prelaza Gabela Polje, Zvirići, Bijača, Crveni Grm i Orahovlje, a onima koji putuju na podučje Dubrovačke regije ili Pelješac preporučuju se granični prijelazi Trebimlja-Čepikuće i Ivanica.

Na svim preporučenim prelazima zadržavanja su znatno kraća nego na Doljanima. Na sjeveru najveće gužve zabilježene su na GP Bosansi Brod gdje se trenutno pri ulasku u BiH čeka do 40 minuta. Zbog izvođenja radova na GP Orašje-Županja na području Hrvatske, vozila saobraćaju usporeno u oba smjera, saopćeno je iz BIHAMK-a.