"Obraz prije fotelje"
0

Sarajevo: Na snijegu ispisani grafiti podrške Emiru Suljagiću

Sarajevo-x.com
Nakon što je Emir Suljagić podnio neopozivu ostavku na mjesto ministra obrazovanja, nauke i mladih KS, uslijedile su mnogobrojne reakcije, a na Facebooku je već osnovana grupa podrške Suljagiću te pokrenuta online peticija.

Podsjetimo, Suljagić je u petak podnio ostavku zbog, kako je kazao, prijetnji upućenih njemu i njegovoj porodici. S druge strane, kako je saznao portal Sarajevo-x.com, ostavci su prethodila i stranačka neslaganja, odnosno svađa s predsjednikom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom.

Nakon što je podnio ostavku uslijedile su reakcije građana, prosvjetnih radnika i aktivista za zaštitu ljudskih prava.

U Sarajevu su tokom noći građani pružili podršku Suljagiću pišući grafite na snijegu. Grafiti podrške - "Svi smo mi Emir Suljagić", "Pazi metak", "Obraz prije fotelje"... su ispisani na snijegu kod Skenderije, platou ispred BBI centra, na tramvajskoj stanici kod Predsjedništva BiH...

Podršku Suljagiću je dala i Mary Ann Hennessey, šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH.

"Tužna sam, užasnuta i razočarana zbog toga što je Suljagić podnio ostavku. BiH kao da je izgradila neki imuni sistem protiv svih iskrenih i principijelnih političara koji savjesno pokušavaju pokrenuti promjene zbog kojih su i dobili povjerenje glasača. BiH ima perpsektivu EU i NATO integracija, ali zaostaje za susjedima u implementaciji osnovnih standarda evropskog političkog života: demokratskog pluralizma, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava. U ovako kritičnoj situaciji, Bosna i Hercegovina ne može priuštiti da izgubi ljude poput Suljagića", kazala je Hennessey za Sarajevo-x.com.