BiH
0

Sarajevo i Beograd dogovorili konkretniju saradnju na beogadskom Samitu prijestolnica

Klix.ba
(Foto: Gradska uprava)
Na poziv gradonačelnika Beograda Siniše Malija, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić učestvovao je na Samitu prijestolnica 2015.

Na ovom značajnom beogradskom skupu, koji se u protekla dva dana održao u organizaciji Grada Beograda i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), učestvovalo je 13 lidera gradova centralne i jugoistočne Evrope, kao i visoki predstavnici Evropske komisije u Evropskom parlamentu, međunarodnih organizacija, diplomatskog kora i privrednika.

Prema riječima gradonačelnika Beograda Siniše Malija, ovo je izuzetna prilika da se nastavi rad na zbližavanju glavnih gradova, podsticanju investicija, te promociji iskustava u domenu velikih infrastrukturalnih projekata. Gradonačelnik Mali je najavio da će Beograd u nedjelju potpisati ugovor sa arapskim investitorom za izgradnju projekta "Beograd na vodi" u vrijednosti od 3,5 milijardi eura. Dodao je da će ovaj projekat biti od značaja kako za Beograd i Srbiju, tako i za cijeli region.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, čestitao je gradskoj administraciji Beograda na hrabrosti i odlučnosti da krene sa realizacijom ovog projekta, ali i ukazao na poboljšanje usluga i vitalnih funkcija grada u odnosu na ranije. Gradonačelnik Ljubljane, Zoran Janković, pozvao je učesnike Samita da donesu deklaraciju kojom bi se uticalo na faktore odlučivanja u BiH, da i Sarajevo konačno dobije jasne nadležnosti i finansijske resurse kako bi moglo funkcionirati kao svi moderni gradovi regiona i Evrope.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić čestitao je Gradu Beogradu što je okupio sve gradonačelnike glavnih gradova država nastalih raspadom jugoslavije. Istakao je da u današnje vrijeme gradovi predstavljaju ključne karike u procesu razvoja regija i država, te u pokretanju velikih investicija od kojih korist imaju svi unutar države.

Održavanje Samita je bila i prilika za dogovaranje konkretnije saradnje između Sarajeva i Beograda u oblasti kulture, sporta a posebno među mladima koji nisu opterećeni prošlošću i spremni su surađivati u interesu oba grada.

Gradonačelnik Komšić je gostovao i na RTS-u, gdje je promovirao Sarajevo i pozvao Beograđane i građane Srbije da posjete bh. prijestolnicu, a posebno u vrijeme održavanja najpoznatije regionalne filmske smotre - Sarajevo Film Festivala. Komšić je pozvao i privrednike i turističke djelatnike iz Srbije koji, također, mogu da nađu svoj interes u realizaciji SFF, od kojeg Sarajevo ima višestruku korist.

Predstavnici glavnih gradova regiona, među kojima i gradonačelnici Skoplja i Podgorice, imali su susret i sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, na kojem je iskazana odlučnost da se regionalna i međugradska saradnja uspostavi i intenzivira.

Odlučeno je da će Grad Zagreb 2016. godine biti domaćin Samita prijestolnica čime bi ovaj skup postao tradicionalan.