{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo i Beograd dogovorili konkretniju saradnju na beogadskom Samitu prijestolnica

24.4.2015. u 13:01
0
10
Sarajevo i Beograd dogovorili konkretniju saradnju na beogadskom Samitu prijestolnica
0
Na poziv gradonačelnika Beograda Siniše Malija, gradonačelnik Sarajeva prof. dr. Ivo Komšić učestvovao je na Samitu prijestolnica 2015.
Na ovom značajnom beogradskom skupu, koji se u protekla dva dana održao u organizaciji Grada Beograda i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), učestvovalo je 13 lidera gradova centralne i jugoistočne Evrope, kao i visoki predstavnici Evropske komisije u Evropskom parlamentu, međunarodnih organizacija, diplomatskog kora i privrednika.

Prema riječima gradonačelnika Beograda Siniše Malija, ovo je izuzetna prilika da se nastavi rad na zbližavanju glavnih gradova, podsticanju investicija, te promociji iskustava u domenu velikih infrastrukturalnih projekata. Gradonačelnik Mali je najavio da će Beograd u nedjelju potpisati ugovor sa arapskim investitorom za izgradnju projekta "Beograd na vodi" u vrijednosti od 3,5 milijardi eura. Dodao je da će ovaj projekat biti od značaja kako za Beograd i Srbiju, tako i za cijeli region.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, čestitao je gradskoj administraciji Beograda na hrabrosti i odlučnosti da krene sa realizacijom ovog projekta, ali i ukazao na poboljšanje usluga i vitalnih funkcija grada u odnosu na ranije. Gradonačelnik Ljubljane, Zoran Janković, pozvao je učesnike Samita da donesu deklaraciju kojom bi se uticalo na faktore odlučivanja u BiH, da i Sarajevo konačno dobije jasne nadležnosti i finansijske resurse kako bi moglo funkcionirati kao svi moderni gradovi regiona i Evrope.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić čestitao je Gradu Beogradu što je okupio sve gradonačelnike glavnih gradova država nastalih raspadom jugoslavije. Istakao je da u današnje vrijeme gradovi predstavljaju ključne karike u procesu razvoja regija i država, te u pokretanju velikih investicija od kojih korist imaju svi unutar države.

Održavanje Samita je bila i prilika za dogovaranje konkretnije saradnje između Sarajeva i Beograda u oblasti kulture, sporta a posebno među mladima koji nisu opterećeni prošlošću i spremni su surađivati u interesu oba grada.

Gradonačelnik Komšić je gostovao i na RTS-u, gdje je promovirao Sarajevo i pozvao Beograđane i građane Srbije da posjete bh. prijestolnicu, a posebno u vrijeme održavanja najpoznatije regionalne filmske smotre - Sarajevo Film Festivala. Komšić je pozvao i privrednike i turističke djelatnike iz Srbije koji, također, mogu da nađu svoj interes u realizaciji SFF, od kojeg Sarajevo ima višestruku korist.

Predstavnici glavnih gradova regiona, među kojima i gradonačelnici Skoplja i Podgorice, imali su susret i sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, na kojem je iskazana odlučnost da se regionalna i međugradska saradnja uspostavi i intenzivira.

Odlučeno je da će Grad Zagreb 2016. godine biti domaćin Samita prijestolnica čime bi ovaj skup postao tradicionalan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: