BiH
3

Gradonačelnici Sarajeva i Ljubljane razmijenili iskustva

FENA
Gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić danas je u Gradskoj upravi upriličio prijem za gradonačelnika Grada Ljubljane Zorana Jankovića.

Gradonačelnici su razmijenili iskustva u vođenju grada te poboljšanju kvalitete života građana.

Janković je mišljenja da sistem vođenja grada, kakav je u Sarajevu, u kojem gradonačelnik nema izvršnu vlast, "osim da je kriv za sve" nije dobar.

Smatra da gradonačelnika treba direktno birati na izborima jer mu to daje legitimitet da može mijenjati i poboljšati život u gradu, a da nivo vlasti kakav je u BiH, općina, grad, kanton, onemogućavaju razvoj grada.

"U BiH smo otvorili Mercator centar, počinje izgradnja džamije u Ljubljani i to sam dočekao poslije 50 godina, a kao treće čekam da BiH uđe u EU", kazao je Janković i dodao da je Ljubljana jedini grad u ovom dijelu Evrope koji je puno napredovao u razvoju infrastrukture, u kvaliteti života njenih građana i tu dobru praksu širi svuda za što postoje brojna priznanja.

Janković je primijetio da Sarajevo ima potencijala za razvoj turizma i u tom segmentu može puno ponuditi, ali samo treba dovesti ljude da vide ljepotu i šarm Sarajeva, da osjete "sarajevsku dušu“, a on će "u susretima sa zvaničnicima EU naglašavati da svaka članica iz EU može napraviti po jednu fabriku u BiH i onda će svima biti ljepše“.

Gradonačelnik Komšić je izrazio želju da bh. vlasti na svim nivoima pažljivo saslušaju gradonačelnika Jankovića pa neke od ideja koje je on izložio realiziraju u BiH.

"Ono za što sam zainteresiran to je da prepišemo sve od Ljubljane, od toga kako se vodi grad, kako funkcionira, kako se biraju gradski vijećnici, kako se bira gradonačelnik", istakao je Komšić.

Slaže se s ocjenom da Sarajevo ima velike mogućnosti u razvoju turizma, ali da bismo razvijali turizam mora se razvijati i turistička infrastruktura, te da Grad Sarajevo mora imati i gradsku infrastrukturu.

"Pošto Grad i ja kao gradonačelnik nemam ništa od toga, mogu se samo zalagati da određeni nivoi vlasti nešto urade na tom polju. Sarajevo je poželjna turistička destinacija, ali mi moramo gostima ponuditi ono što oni žele da vide, a Sarajevo ima šta ponuditi", istakao je Komšić.

Dodao je da moraju svi raditi na tome da Sarajevo bude i kulturni i sportski centar BiH, kao što je uvijek bio.

Janković je građanima Sarajeva još jednom čestitao Dan Grada, te istakao da ga se posebno dojmila pojedinačna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva koju je dobio bh. slikar Safet Zec.