Regija
0

Ivo Komšić na Samitu prijestolnica u Beogradu: Gradovi predstavljaju ključne karike

Klix.ba
Na poziv gradonačelnika Beograda Siniše Malija, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić učestvuje na Samitu prijestolnica 2015.

Na ovom značajnom beogradskom skupu, koji se održava danas u organizaciji Grada Beograda i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), učestvuje 13 lidera gradova centralne i jugoistočne Evrope, kao i visoki predstavnici Evropske komisije u Evropskom parlamentu, međunarodnih organizacija, diplomatskog kora i privrednika.

U ime domaćina Grada Beograda, gradonačelnik Siniša Mali je pozdravio učesnike Samita, te kazao da je ovo izuzetna prilika da se nastavi rad na zbližavanju glavnih gradova, podsticanju investicija, te promociji iskustava u domenu velikih infrastrukturalnih projekata.

Ovom prilikom Mali je najavio da će Beograd u nedjelju potpisati ugovor sa arapskim investitorom za izgradnju projekta "Beograd na vodi“ u vrijednosti od 3,5 milijarde eura. Dodao je da će ovaj projekat biti od značaja kako za Beograd i Srbiju, tako i za cijeli region.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, čestitao je gradskoj administraciji Beograda na hrabrosti i odlučnosti da krene sa realizacijom ovog projekta, ali i ukazao na poboljšanje usluga i vitalnih funkcija grada u odnosu na ranije. Gradonačelnik Ljubljane, Zoran Janković, pozvao je učesnike Samita da donesu deklaraciju kojom bi se uticalo na faktore odlučivanja u BiH, da i Sarajevo konačno dobije jasne nadležnosti i finansijske resurse kako bi moglo funkcionirati kao svi moderni gradovi regiona i Evrope.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić čestitao je Gradu Beogradu što je okupio sve gradonačelnike glavnih gradova država nastalih raspadom Jugoslavije. Istakao je da u današnje vrijeme gradovi predstavljaju ključne karike u procesu razvoja regija i država, te u pokretanju velikih investicija od kojih korist imaju svi unutar države.

Na svečanom prijemu, koji je beogradski gradonačelnik dan uoči Samita organizirao za učesnike ovog značajnog skupa, dogovorena je konkretnija saradnja između Sarajeva i Beograda u oblasti kulture, sporta a posebno među mladima koji nisu opterećeni prošlošću i spremni su surađivati u interesu oba grada.

Gradonačelnik Komšić je jučer gostovao i na RTS-u, gdje je promovirao Sarajevo i pozvao Beograđane i građane Srbije da posjete bh. prijestolnicu, a posebno u vrijeme održavanja najpoznatije regionalne filmske smotre - Sarajevo Film Festival. Komšić je pozvao i privrednike i turističke djelatnike iz Srbije koji, također, mogu da nađu svoj interes u realizaciji SFF, od kojeg Sarajevo ima višestruku korist.

Predstavnici glavnih gradova regiona, među kojima i gradonačelnici Skoplja i Podgorice, jutros su imali susret i sa premijerom Srbije, Aleksandrom Vučićem, na kojem je iskazana odlučnost da se regionalna i međugradska saradnja uspostavi i intenzivira.

Odlučeno je da će Grad Zagreb 2016. godine biti domaćin Samita prijestolnica čime bi ovaj skup postao tradicionalan.