BiH
111

Sarajevo hit destinacija: Hoteli skoro popunjeni, turisti preplavili grad

Piše: M. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Festivalska groznica već se uveliko osjeća u glavnom gradu BiH, a da će i ove godine Sarajevo biti prepuno turista i posjetilaca govore podaci da su skoro svi hoteli popunjeni, dok je u hostelima i apartmanima ostalo vrlo malo slobodnih soba.

Prema podacima najpopularnije internet stranice za rezervaciju smještaja Booking.com u Sarajevu je već rezervisano 75 posto smještajnih kapaciteta.

Sarajevo je i ove godine u periodu Sarajevo Film Festivala najpoželjnija turistička destinacija. Rezervacije u pojedinim hotelima više nisu moguće jer je sve popunjeno u festivalskim danima. Hotel Europa popunila je više od 90 posto svojih smještajnih kapaciteta.

"Zadovoljni smo posjetom. Više od 90 posto smještajnih kapaciteta je rezervisano, a rezervacije smo imali i godinu dana unaprijed. I ove godine će u našim prostorijama biti organizirani različiti sadržaji u sklopu SFF-a", rekli su za naš portal iz menadžmenta Hotela Europa.

Prema podacima Booking.com, dosta ugostiteljskih objekata će ostati bez slobodnih soba do kraja dana, a potražnja je velika i situacija se mijenja iz sata u sat. Međutim, koliko je trenutno gostiju u Sarajevo ne može se znati s obzirom da sistem prijave gostiju nije još uređen u KS.

"Prema našim informacijama, hotelski smještajni kapaciteti su popunjeni, a ostalo je malo mjesta u nižim kategorjiama smještaja. To je uobičajena slika u vrijeme SFF-a. Sarajevo je zabilježilo povećanje turista još od pretprošle sedmice i izgleda da se sezona u Sarajevu sa maja i juna pomjerila na august i septembar", rekla je za naš portal Asja Hadžiefendić-Mešić, portparolka Turističke zajednice KS.

Hostel Franz Ferdinand popunjen je do kraja vikenda potpuno, a u ostalim festivalskim danima može se naći još neko slobodno mjesto.

"Mi smo mlad hostel i ovo nam je prvi SFF. Nakon vikenda imamo slobodnih mjesta, ali smo vrlo zadovoljni zainteresiranošću", rekli su nam iz hostela Franz Ferdinand.

Ako je suditi prema vlasnicima ugostiteljskih objekata, društvenim mrežama i Booking.com, Sarajevo će i ove godine oboriti rekord po broju turista tokom festivalskih dana. Festivalska čarolija počinje sutra i trajat će do 23. augusta.