BiH
0

Sarajevo: Dogradnja škole u Dobroševićima je prioritet

FENA
Detalj sa sastanka (Foto: Općina Novi Grad)
Detalj sa sastanka (Foto: Općina Novi Grad)
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sastao se s ministrom obrazovanja, nauke i mladih u Vladi Kantona Sarajevo Damirom Marjanovićem.

Razgovarali su o mogućnostima zajedničkog finansiranja projekata rekonstrukcije i izgradnje školskih objekata na području ove općine.

Ministar Marjanović je izrazio spremnost da kroz planiranje budžetskih sredstava za ovu godinu pomogne realizaciju projekata rekonstrukcije i izgradnje školskih objekata u Općini Novi Grad, a posebno kada su u pitanju dogradnja Osnovne škole „Dobroševići“, te izgradnja škole na Aneksu.

Načelnik Efendić je istaknuo da dogradnja OŠ u Dobroševićima predstavlja apsolutni prioritet. On je pojasnio da bi proširenje ove škole moglo biti realizirano u narednoj školskoj godini.

Radi se o projektu koji ne može čekati, jer je u Dobroševićima evidentan konstantan rast broja učenika. U tom smislu bila bi neophodna finansijska podrška ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS. Trenutno se u ovoj školi nastava odvija u otežanim uslovima, a 560 učenika raspoređeni su u dvije smjene i jednu međusmjenu.

Predstavnici nadležnog ministarstva kazali su da će u narednom periodu pokušati stupiti u kontakt sa Turskom razvojnom agencijom TIKA, koja je bila zainteresirana za finansiranje izgradnje jednog školskog objekta, kako bi razgovarali s ovom agencijom o finansiranju izgradnje škole na Aneksu.

„Ukoliko bude postojao interes Turske razvojne agencije učinit ćemo sve da se projekt izgradnje škole na Aneksu finansira sredstvima TIKA-e. Na taj način ćemo rasteretiti budžete dviju lokalnih zajednica i Kantonalnog ministrstva obrazovanja, nauke i mladih“, rekao je ministar Marjanović. Načelnik Efendić je podržao prijedlog i izrazio želju da izgradnja škole na Aneksu počne već na proljeće.

„Za ovaj školski objekat u budžetu Općine Novi Grad planirana su određena sredstva. Imamo obećanje načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže da će se i ova Općina dijelom uključiti u finansiranje izgradnje ove škole.

Ukoliko bi Turska razvojna agencija prihvatila finansiranje izgradnje škole na Aneksu, predviđena sredstva mogla bi se iskoristiti za realizaciju rekonstrukcije drugih školskih objekata, prijeko potrebnih za normalno odvijanje nastave u ovoj najmnogoljudnijoj Općini u Kantonu Sarajevo“, riječi su načelnika Efendića.

Efendić i Marjanović razgovarali su, između ostalog, i o zajedničkom finansiranju zamjene krovova na tri osnovne škole, o utopljavanju školskih objekata i zamjeni dotrajale stolarije, te izgradnji fiskulturne sale u OŠ „ Behaudin Selmanović“ u Briješću, saopćeno je iz Pres službe Općine Novi Grad.