BiH
22

Efendić: Plan je da Općina Novi Grad bude najrazvijenija u BiH

FENA
Semir Efendić
Semir Efendić
Rezime aktivnosti Općine Novi Grad u 2012. godini i planove za 2013. godinu predstavio je načelnik Semir Efendić danas u Sarajevu.

''Najvažniji događaj koji se desio u Općini Novi Grad je promjena izvršne vlasti nakon 12 godina i dolazak nove administracije koja je na potezu mjesec i po'', istakao je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić na početku konferencije.

Osim izbora načelnika uspješno je formirano i Općinsko vijeće, smatra Efendić.

''Proteklih mjesec i po dotakli smo se svih tačaka koje smo zacrtali tokom izborne kampanje'', naveo je.

Osnovni cilj nove izvršne vlasti je da Općina Novi Grad bude najrazvijenija općina u BiH, jer je ona strateški najvažnija, istakao je.

Naveo je i da su planovi za narednu godinu promjena rada Općinske administracije, te da se administrativni dio službi fizički odvoji od ostalih.

Važan projekt za narednu godinu je formiranje odsjeka za legalizaciju objekata, jer na području ove općine ima preko 12 hiljada nelegalno izgrađenih objekata, naglasio je.

''Jučer smo na Općinskom vijeću usvojili nacrt budžeta za 2013. godinu. Sredstva predviđena za kapitalne projekte viša su od osam miliona maraka, dok je za socijalne i druge tekuće izdatke predviđeno oko četiri miliona maraka'', kazao je Efendić ističući da se radi o razvojnom budžetu.

Budžetom je predviđeno 1.200.000 KM za izgradnju i rekonstrukciju školskih objekata u Općini Novi Grad Sarajevo, naglasio je.

''S Općinom Novo Sarajevo planiramo izgradnju škole na Aneksu, jer se značajan dio naših projekata odnosio na infrastrukturu'', istakao je Efendić.

Saobraćajna infrastruktura je jedan od planiranih projekata i za realizaciju je predviđeno oko dva miliona maraka, istaknuto je.

''Realiziran je i projekt rekonstrukcije vodovodne mreže u Dobroševićima i Bojniku, utrošeno je oko sedam miliona maraka i uz 1.600.000 KM koji je planiran za sljedeću godinu ovaj sistem će biti pušten krajnjem korisniku'', podcrtao je Efendić.

Planirani projekt je izgradnja objekata Kongresnog centra Sarajevo i Sportsko- rekreativnog centra Dobrinja.

Napomenuto je da je i blizu rješenje projekta poboljšanja predškolskog odgoja na području Dobrinje. Odobrena je lokacija za obdanište koji bi trebao biti najbolji na prostoru Sarajeva.

Planirana su i sredstva za poticaj poljoprivrede, istaknuto je.

U pripremi je i klizalište na Dobrinji koje će biti u opticaju tokom zime, kazao je Efendić.