{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sarajevo dobilo novi biciklistički parking

22.9.2014. u 09:20
164
86
Sarajevo dobilo novi biciklistički parking
164
Sarajevo dobilo novi biciklistički parking
Na inicijativu udruženja Giro di Sarajevo u glavnom gradu BiH postavljeno je novo malo parkiralište za bicikle i to iza Katedrale Srca Isusova. Podsjetimo, prošle godine je ovakav parking postavljen kod BBI Centra.
Novo parkiralište se nalazi na sjeveroistočnoj strani Trga fra Grge Martića, preko puta tramvajske stanice. Sastoji se od četiri stakla i ima kapacitet od osam parking mjesta za bicikle.

"Lokacija je vrlo prometna i dobro nadzirana, a sami stalci osiguravaju visok nivo zaštite bicikla od vandalizma i krađe, ukoliko korisnici-biciklisti koriste odgovarajuće sigurnosne brave", saopćili su iz Giro di Sarajevo.Projekat je nastao kao zajednička saradnja Giro di Sarajevo, čiji su članovi Damir Margeta i Amina Sokolović predložili idejno rješenje i lokaciju parkirališta, a Općina Stari Grad se odlučila za odobrenje prijedloga i njegovo finansiranje.

"Nadamo se da je ovo je prvi korak u saradnji Općine Stari Grad i Giro di Sarajeva i da će slična biciklistička parkirališta koja smo, ili ćemo u budućnosti predložiti, uskoro biti postavljena na atraktivnim lokacijama u centru grada. Ovakvi mali, ali konkretni projekti, imaju veliku korist za sarajevske bicikliste i uticaj na podizanje svijesti građana o biciklu kao alternativnom i efikasnom prijevoznom sredstvu u gradu. Takođe se nadamo da ćemo sarađivati i sa lokalnim vlastima drugih općina ili drugim, zainteresovanim, nivoima vlasti, ali i da ćemo uspjeti privući i privatne investitore, na što smo već uložili određene napore", naglašava Damir Margeta, menadžer infrastrukturnih projekata u udruženju.

Pogrešno parkiranje bicikla
Pogrešno parkiranje bicikla


On objašnjava da pored biciklističkih saobraćajnica, pravilno projektovana biciklistička parkirališta na atraktivnim gradskim lokacijama predstavljaju preduslov odvijanja biciklističkog saobraćaja.

"Iz tog razloga, težište svog rada smo već neko vrijeme usmjerili upravo na saradnju sa opštinskim vlastima i predlaganje kvalitetnih idejnih rješenja parkirališta za bicikle, po uzoru na ona u drugim velikim evropskim gradovima, te određivanje i predlaganje lokacija za njihovo postavljanje na atraktivnim lokacijama u centralnog gradskoj zoni, gdje su i najpotrebnija", kazao je Margeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: