BiH
57

Sarajevo dobilo aveniju u Bad Ischlu

Klix.ba
Na poziv Hannesa Heidea, gradonačelnika Bad Ischla, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić boravio je u ovom austrijskom gradu u kojem je car Franjo Josip 28. jula 1914. godine potpisao objavu rata i manifest "Mojim narodima".

"Povijest je povezala naša dva grada: prije jednog stoljeća, na ulicama Sarajeva, 28. juna, kresnula je iskra Prvog svjetskog rata..., da bi mjesec dana poslije, 28. jula, u Bad Ischlu bila potpisana objava oružanog sukoba, koji je postao prvim ratom globalnih, svjetskih razmjera", istaknuo je, između ostalog, gradonačelnik Ivo Komšić u svom obraćanju na ceremoniji u Bad Ischlu, povodom obilježavanja stote godišnjice objave Prvog svjetskog rata u ovom austrijskom gradu.

"Sarajevo i Bad Ischl, Bosna i Hercegovina i Austrija, kao i skoro cijeli svijet, odaju počast žrtvama Velikog rata koji je, pored nestajanja i razaranja država i gospodarstava, imao za posljedicu približno 20 miliona mrtvih vojnika i civila! Štaviše, Prvi svjetski rat je stvarni uzrok i Drugog svjetskog rata, sa značajnim učinkom na naš nedavni rat od 1992. do 1995. godine", kazao je Komšić te sa sa svojim domaćinom - kolegom Heideom, položio cvijeće na spomen-obilježje i odao počast palim i nestalim vojnicima Bad Ischla tokom oba svjetska rata.

Nakon što je obišao izložbu "Bad Ischle 28.juli 1914. – Prvi svjetski rat i njegove posljedice“, gradonačelnik Ivo Komšić prisustvovao je i svečanoj ceremoniji na kojoj je ovaj austrijski grad jednu svoju aveniju nazvao Sarajevo avenija. Tim povodom je zajedno sa gradonačelnikom Bad Ischla simbolično posadio drvo prijateljstva.

"U svoje i u ime građana Sarajeva zahvaljujem se na Sarajevskoj aveniji, koju bih nazvao oazom mira i života, i koja će nitima prijateljstva zauvijek biti povezana sa našim gradom. To je još jedan dokaz da Sarajevo uistinu ima brojne i iskrene prijatelje i danas, kao i u vremenu kada su se ispisivale najtužnije i najtragičnije stranice bh. prijestolnice. Vjerujem da će naše povijesne veze i tradicionalno dobri odnosi u budućnosti, realizacijom zajedničkih projekata, ojačati suradnju Sarajeva i Bad Ischla kao gradova partnera na dobrobit naših građana", istaknuo je gradonačelnik Komšić, saopćeno je iz Gradske uprave.