BiH
2

Ambasadori država nasljednica Austro-Ugarske otkrili spomen-ploču na groblju Lav

FENA
Povodom godišnjice izbijanja Prvog svjetskog rata, ujutro 28. juna održana je skromna ceremonija na sarajevskom groblju Lav u znak sjećanja na 2.456 vojnika sa cijele teritorije nekadašnje Austro-Ugarske imperije, kao i na sve druge koji su izgubili svoje živote za vrijeme Prvog svjetskog rata i bili sahranjeni na ovom groblju u Sarajevu.

Sve države nasljednice - Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Češka, Mađarska, Italija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovačka, Slovenija i Ukrajina - sudjelovale su preko svojih predstavnika, pod motom: "Ono što je zajedničko, iznad svega što nas razdvaja", potvrđujući tako da različito gledanje historije, samo po sebi, ne predstavlja prepreku za zajedničku komemoraciju.

Ispred skulpture velikog lava otkriven je spomen-kamen sa natpisom i položen vijenac sa zastavama svih država nasljednica, kao zajednička gesta, u znak sjećanja na sve žrtve rata i kao apel za zajedničko zalaganje za mirnu sadašnjost i budućnost. Prije stotinu godina, muškarci i žene sa teritorija bivšeg Austro-Ugarskog carstva i imperije i iz cijelog svijeta su mobilisani i poslani u rat, u kojem su se borili jedni protiv drugih.

Sve strane su tragično vjerovale da moraju tako da rade, jer je to viši interes njihovih zemalja, nacija i vođa. Kasniji tok događaja je - što oni tada nisu mogli ni zamisliti - bio dramatičan, tako sveobuhvatan i zahtjevan, sa čak više razarajućim ratovima. Ipak, 100 godina kasnije: ljudska prava, vladavina zakona i demokratija kreiraju bolji svijet.

Za Evropu, katastrofalni događaji u prvoj polovini dvadesetog stoljeća polučili su mnogo lekcija, a najvažnija je upuštanje u ujedinjenje i integraciju. Stojeći tamo zajedno, oni su predstavljali svoje nacije, ujedinjene u cilju da žive zajedno u miru, prijateljstvu i solidarnosti. Ovo posljednje se je impresivno dokazalo za vrijeme nedavne katastrofalne poplave koja je pogodila region u maju i junu mjesecu ove godine, kada je pokazana zadivljujuća uzajamna pomoć i solidarnost iz Evrope i cijelog svijeta, saopćeno je iz Ambasade Austrije u BiH.