BiH
125

Sarajevo dobija još jedan stadion: Na proljeće počinje izgradnja terena na Faletićima

Piše: E. S. H.
Sarajevska općina Stari Grad uskoro bi trebala dobiti sportski stadion koji će se nalaziti na Faletićima. Početak gradnje planiran je u ovoj godini.

Kako su nam kazali u Općini, predviđena lokacija za izgradnju budućeg sportskog stadiona je neposredno uz lokalnu saobraćajnicu u naselju Faletići.

Na lokaciji se trenutno nalaze ostaci nekad postojećeg objekta kasarne Faletići i to AB stubovi, grede i dio nosivog zida. Predmetna lokacija je neuređena, obrasla travom i šibljem. Na tom mjestu ranije se nalazio azil za pse.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić naložio je nadležnim službama da u što skorije vrijeme prikupe potrebnu projektnu dokumentaciju i pokrenu postupak izbora najpovoljnijeg izvođača, saznaje Klix.ba. Da bi se pokrenula ova procedura, potrebno je osigurati izvedbeni projekat, koji je u završnoj fazi. Ukoliko sve bude prema predviđenom planu, gradnja sportskog terena trebala bi početi na proljeće.

"Ove godine realizovat će se prva faza projekta, što podrazumijeva izgradnju sportskog terena/stadiona sa dvije svlačionice i gradnju pristupnog puta. Istraživanje provedeno za potrebe izrade Strategije za mlade Općine Stari Grad 2012.-2017. godine, pokazalo je da je jedan od najvećih problema, kada je riječ o sportskim aktivnostima, nedovoljan broj sportskih terena, te nepostojanje sportskog mobilijara na postojećim terenima u Starom Gradu", kazali su nam iz press službe Općine Stari Grad.

Iz Općine ističu da su i pored veoma slabih mogućnosti nove gradnje, zbog specifičnosti terena na kojem se prostire, prethodnih godina ipak uspjeli dijelom riješiti ovaj problem. U 2014. godini izgrađeno je sportsko igralište Iza gaja, a prošle godine sportsko igralište Mjedenica, čiju gradnju je finansirala Fondacija "Asmir Begović".

"Osim toga, rekonstruisana su i sanirana brojna sportska igrališta uz osnovne škole. Gradnja sportskog terena na Faletićima bit će najveći projekat realizovan u cilju rješavanja problema nedostatka sportskih terena u Starom Gradu", istakli su.

Investitor projekta je Općina Stari Grad Sarajevo, a vrijednost investicije bit će poznata po završetku izvedbenog projekta. Izvođač radova bit će poznat nakon provođenja tenderske procedure.

Dužina stadiona s proširenjima će biti 116 metara, a širina 66 metara.

Projektnim zadatom predviđeno je da dimenzija igrališta bude 110, a širina 60 metara. Stadion će imati 3.500 mjesta za sjedenje, od kojih će 250 biti natkriveno i numerisano kao VIP sjedišta. Tu će biti i zajednički plato s četiri kapije, dok će službeni ulaz za VIP posjetioce biti odvojen. Na zapadnoj strani projektovane su prateće prostorije u sklopu kojih će biti svlačionice za sportiste i za rekreativce, ostave, prostorije za sudije i za delegate.

Na prvom spratu biće kancelarije, sala za konferencije i sanitarije sa ostavom za čišćenje prostora, a na drugom spratu kafiterija sa VIP salonom.