BiH
146

Sarajevo će dobiti ledenu dvoranu: Dolaze bolja vremena za sportove na ledu

Piše: L. Č.
Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Danas je u prostorijama zgrade Parlamentarne skupštine BiH održan sastanak predstavnika vlasti na kojem je razmatrana gradnja ledene dvorane u Sarajevu koja bi omogućila bavljenje sportovima na ledu tokom čitave godine.

Montažna dvorana treba stići iz Slovenije, a za njenu montažu nedostaje još blizu 450 hiljada KM. Općina Novi Grad je donirala prostor, a dvorana bi se trebala nalaziti u sportskom kompleksu Halilovići na teritoriji bivše kasarne Safet Zajko u općini Novi Grad. Ona će imati 500 sjedišta, šest svlačionica i ledenu plohu dimenzija u skladu sa međunarodnim standardima.

"Ledena dvorana je nešto što je potrebno, ne samo gradu Sarajevu, nego i BiH. Građani mogućnost za treniranje i uživanje u sportovima na ledu imaju samo dva mjeseca tokom godine, a sa ovom ledenom dvoranom, ti sportovi bi bi bili dostupni tokom čitave godine", kazao je Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, i dodao kako je ovaj projekat, iako pionirski, itekako "visokorangiran" i potreban Sarajevu.

Osmanović je pojasnio da je ideja je da ova dvorana bude samoodrživa, te da u narednom periodu bar 70 posto finansijskih sredstava osigurava samostalno, dok su za trideset posto odgovorni drugi nivoi vlasti.

Samir Avdić, direktor sportske manifestacije EYOF 2017, Zimskih olimpijskih igara mladih koje će se 2017. godine održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu je istaknuo značaj ove sportske manifestacije, kazavši kako je u pitanju najznačajniji projekt nakon Zimskih olimpijskih igara, te da sve ono što se uradi na infrastrukturi dugoročno ostaje na korištenje građanima i sportskim klubovima.

"Mislim da to BiH i naši gradovi zaista zaslužuju", poručio je Avdić.

Zora Dujmović, federalna ministrica kulture, sporta i mladih je kazala kako će ovo ministarstvo svakako podržati izgradnju ledene dvorane budući da je riječ o aktivnostima od velikog značaja za državu, te kako nema upitnosti za realizaciju ovog projekta koji će dugoročno donijeti značajne rezultate.

Predsjednik Hokejaškog saveza BiH Senad Zaimović je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom kazavši kako dolaze bolja vremena za sportove na ledu u Sarajevu i BiH, budući da je jedan od ključnih uvjeta za uspješnu organizaciju EYOF 2017 - Zimskih olimpijskih igara mladih, postojanje odgovarajuće infrastrukture za ledene sportove.

"Mislim da će postavka ove ledene dvorane omogućiti razvoj ne samo hokeju, nego i umjetničkom i brzom klizanju i da ćemo naše sportiste koji trebaju nastupiti 2017. godine na Zimskiom olimpijskim igrama mladih EYOF pripremiti da što kvalitetnije i dostojanstvenije predstavljaju BiH", kazao je Zaimović.

Današnjem je sastanku prisustvovao i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat, koji je naveo kako Sarajevo kao olimpijski grad treba imati ledenu dvoranu.

"Sva tri nivoa vlasti su složna u tome da trebaju učestvovati u ovom projektu i u narednom periodu ćemo iznaći sredstva za gradnju ove dvorane u Sarajevu", kazao je Rešidat.