BiH
113

Sportska dvorana na Grbavici otvara svoja vrata do kraja godine

Piše: I. P.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Sarajevu je danas potpisan sporazum o posljednjoj fazi izgradnje Sportske dvorane na Grbavici.

Sporazum je potpisan između izvođača radova, firme Unigradnja, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Općine Novo Sarajevo.

Ovo je 11. i završni aneks kojim se osiguravaju sredstva od 1.250.000 KM za dovršetak izgradnje energetskog bloka, malog dijela unutrašnjih zanatskih radova i vanjskog uređenja.

"Općinsko vijeće je usvojilo nacrt elaborata o ekonomskoj opravdanost jedne institucije koja će upravljati ovim objektom. Tako ćemo do kraja ove godine završiti sve aktivnosti u vezi sa stavljanjem dvorane u funkciju, na opće zadovoljstvo građana, sportskih udruženja i klubova koji 50 godina čekaju na izgradnju ovog objekta", rekao je načelnik Općine Nedžad Koldžo.

Prema njegovim riječima, ovo je najveći investicioni objekat Općine Novo Sarajevo svih vremena, a ukupna vrijednost će biti blizu 9,5 miliona konvertibilnih maraka. Dvorana će služiti građanima s predispozicijama razvoja sporta, a bit će pogodna i za održavanje predstava, sajmova, promocija filmova i drugih stvari za koje je potreban veliki zatvoreni prostor.

Također, planira se osnivanje jedne institucije koja će upravljati svim segmentima općinske imovine sportskog i kulturnog karaktera sa ciljem zaštite javnog interesa.

Potpisivanju je prisustvovao i premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković koji je istakao da je dvorana jedini ozbiljni sportski objekat u periodu poslije agresije na BiH.

"Kanton Sarajevo je djelimično učestvovao u ovom projektu, a ovo grandiozno zdanje za sve nas ima veliki značaj jer će dvorana biti od velike koristi za sve sportiste. Općina Novo Sarajevo je pokazala kako je moguće u teškim okolnostima voditi računa o ovakvim projektima", rekao je Konaković.