Nikola Špirić
0

"Sarajevo - adresa za neulazak BiH u Evropu"

SRNA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je Srni da je odluka članova upravnih odbora BHRT-a i RTV Federacije BiH da odbiju Statut koorporacije RTV sistema, čije su usvajanje prihvatili članovi UO RTRS-a, još jedan dokaz da Republika Srpska želi put u Evropu, a da to FBiH ne želi.

"Adresa za neulazak BiH u EU je u Sarajevu i to ne samo po tom pitanju, nego i po mnogim drugim", konstatovao je Špirić.

Špirić je naglasio da je očito da Sarajevo nije za ulazak u EU zapitavši se od koga dolaze takvi nalozi - da li iz Kuvajta ili nekih drugih zemalja.

Iz Kancelarije visokog predstavnika danas nisu mogli da komentarišu ovu odluku članova upravnih odbora BHRT-a i RTV Federacije BiH, jer je, kako su naveli, još nisu dobili.

"Ne možemo komentarisati ovu odluku dok ne budemo upoznati sa razlozima zbog kojih je Statut odbijen", rekao je Srni portparol OHR-a Oleg Milišić.

Članovi Upravnih odbora BHRT-a i RTV Federacije BiH na današnjoj sjednici Upravnog odbora Javnog RTV sistema u Sarajevu odbili su Statut korporacije RTV sistema, dok su za usvajanje Statuta glasali samo članovi UO Radio-televizije Republike Srpske.

Prijedlog Statuta uradili su ekspertski timovi Evropske komisije i BBC-ija, a njegovim odbijanjem onemogućeno je uspostavljanje korporacije RTV sistema, usporen je proces digitalizacije i ispunjavanje jednog od uslova Evropske unije za približavanje BiH.

Šef delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kurkoulas i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko juče su, uoči sjednice UO RTV sistema BiH, članovima sva tri odbora javnih emitera koji čine UO sistema uputili pismo u kojem ih pozivaju da usvoje Statut.

"Ova reforma je jedan od 16 prioriteta iz Studije izvodljivosti koje je prethodila potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU. EU je, takođe, zemljama članicama preporučila prelazak na digitalno emitovanje, a rok za BiH je 2012. godina", naveli su Inzko i Kurkoulas u pismu.