BiH
0

Predstavnički dom odobrio Statut RTVFBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas u Sarajevu dao je saglasnost za Statut Radio-televizije FBiH.

Ovaj akt je odobren nakon više poslaničkih diskusija u kojima su izrečene dvije osnovne primjedbe. Usprkos tome, nije uvažen kasniji prijedlog Bosanskohercegovačke patriotske stranke "Sefer Halilović" da parlamentarna Komisija za informiranje radi na izmjeni zakona o javnom servisu koji bi otklonio te uočene nedostatke.

Prema diskutantima kao što su Ismet Osmanović i Irfan Ajanović, obojica iz Stranke demokratske akcije, na osnovu odobrenog Statuta, menadžment RTV-a FBiH preuzeo je i suviše ovlasti nauštrub Upravnog odbora kad je u pitanju finansijsko poslovanje ove medijske kuće.

Poslanica iz opozicije Hafeza Sabljaković (Demokratska narodna zajednica) izrekla je drugu najmarkantniju primjedbu u vezi sa statutom, a ona, kao i nekoliko drugih diskutanata smatra da RTVFBiH ne posvećuje dovoljno programskog prostora dešavanjima u Federalnom parlamentu, iako je on osnivač te medijske kuće.

Zagovornici direktnog TV prijenosa sjednica iz Parlamenta FBiH poredili su FTV s Hrvatskom radio-televizijom (HRT) pa i s Radio- televizijom RS-a, koje prenose sjednice tamnošnjih parlamenata ili barem posvećuju dovoljno vremena dešavanjima u tim visokim zakonodavnim tijelima.

Poslanica Sabljaković je još rekla da bi FTV mogla barem snimati zasjedanja Parlamenta Federacije pa dan kasnije to reemitirati, što bi prema njenom mišljenju mogao biti najjeftiniji model.

Osim toga, Aida Čikić (Klub nezavisnih poslanika za BiH) rekla je da Federalna televizija u svojim programima u iskarikiranoj formi predstavlja javnosti rad Federalnog parlamenta.

"Jadan je onaj koga FTV hvali, a blago onome ko ga kudi ", riječi su ove poslanice.

Predsjednik Upravnog odbora RTV Igor Soldo, koji se također obratio na današnjoj sjednici, rekao je da poređenja FTV-a s HRT-om nisu moguća jer televizija susjedne države ima mnogo više novca za direktne prijenose parlamenta, a i više kanala, što joj dozvoljava da prijenosi zasjedanja najvišeg zakonodavnog tijela ne oduzimaju programsko vrijeme drugim TV sadržajima.

Statut RTVFBiH odobren je na koncu s 59 glasova poslanika Predstavničkog doma. Četri poslanika su bila protiv, a devet uzdržano.

Statut definira da je Federalni parlament osnivač ove medijske kuće, a da ona ima svojstvo pravnog subjekta koje samostalno istupa u pravnom prometu u svoje ime i za svoj račun.

RTVFBiH rezervirat će najmanje 40 posto vremena za domaće programe svih žanrova, osim vijesti i sportskog programa.

Najmanje 10 posto programa izuzev informativnih emisija i sportskog programa te marketing oglasa, RTVFBiH mora naručiti od nezavisnih producenata i /ili komercijalnih RTV stanica, navedeno je u odobrenom Statutu.

Sjednica Predstavničkog doma je u toku.