Susret Behmen-Benson
1

Sarajevo 2014. godine bit će mjesto susreta bratskih gradova

Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenikom Miroslavom Živanovićem i sekretarom Gradske uprave Miloradom Kojovićem primio je danas Alana Bensona iz Serre Chevaliera, jednog od najvećih zimskih turističkih centara u Francuskoj.

Posjetu visokih dužnosnika institucije za odbranu Francuske na čelu sa Alenom Bensonom našem gradu, organizirala je Ambasada Republike Francuske u BiH, čiji je ambasador Roland Gilles također prisustvovao današnjem prijemu u Gradskoj upravi.

"Posjetom prijateljskom i pobratimskom Sarajevu želimo da oživimo i unaprijedimo veze između vašeg grada i Doline Serre Chevalier, koju čine četiri općine: Monetier les Bains, Montgenevre, Salle les Alpes i St.Chaffrey“, istakao je Benson.

On je prenio pozdrave gradonačelnika Serre Chevaliera Alana Fardela, te iznio njegov prijedlog da se 2014. godine, višestruko simbolične za grad Sarajevo, organizira manifestacija, u sklopu koje bi se umjetnici Doline Serre Chevaliera predstavili izložbama likovnih radova, fotografija, skulptura urađenih u drvetu… Također bi se organizirala i predavanja vodiča ekspedicija koji su osvajali najviše vrhove Himalaja.

Podržavši ovu ideju, gradonačelnik Behmen je kazao da Grad Sarajevo namjerava pozvati sve pobratimske gradove da se svojim sadržajima predstave na manifestacijima koje će se 2014. godine organizirati u Sarajevu povodom 100. godišnjice od Prvog svjetskog rata i 30. godišnjice Zimskih olimpijskih igara.

"Sporazum sa Serre Chevalierom, potpisan u januaru 1995. godine, je jedini sporazum o bratimljenju koji je Sarajevo u ratu napravio sa jednim gradom“, istakao je Behmen te se zahvalio građankama i građanima Serre Chevaliera i Ianu Zebrowskom na pomoći koja se ogledala u konvojima hrane i pružanju ekspertne pomoći u razvoju skijaških centara Bjelašnice, Igmana i Jahorine.

Gradonačelnik Behmen je kazao da sa Istočnim Sarajevom uveliko se radi na pripremama za dobivanje, ali i organizaciju Zimskog evropskog olimpijskog festivala mladih 2017. godine (EYOWF), a i da se nadamo da ćemo 2014. godine dobiti organizaciju nekih od evropskih skijaških kupova. Gradonačelnik je pozvao skijaški centar Serre Chevalier da kontaktira direkciju ZOI'84. s ciljem promocije turističkih potencijala naših olimpijskih planina i razvoja zimskog turizma.

Ambasador Gilles je ovom prilikom najavio početkom iduće sedmice posjetu poslodavaca najvećih francuskih kompanija, većinom iz domena turizma i hotelijerstva, saopćeno je iz Pres službe Grada Sarajeva.