BiH
1

Potpisana Konvencija za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata

FENA
Odbor za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata iz Pariza i Grad Sarajevo uspostavili su saradnju na planu organiziranja kulturnih događaja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u junu 2014. godine, a u povodu 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i 30. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Tim povodom, Gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen danas je s ambasadorom Republike Francuske u BiH Rolandom Gillesom potpisao Pismo namjere, a s generalnim direktorom Odbora za obilježavanje iz Pariza Josephom Zimetom Konvenciju, kojom se predviđa bilateralna saradnja na organiziranju prigodnih kulturnih i drugih sadržaja u Sarajevu.

Susret u zgradi Gradske uprave Sarajeva bio je prilika da se ambasador Roland Gilles, direktor Odbora iz Pariza Joseph Zimet i gradonačelnik Alija Behmen osvrnu na motive i značaj uspostave mostova saradnje na promoviranju kulture sjećanja.

Kako su istaknuli, u osnovi svih događaja bit će poruke mira i pomirenja, kao i potreba širenja duha razumijevanja i dobre volje među različitim narodima i kulturama, uz sjećanje na žrtve i stradanja ratova koji su obilježili 20. stoljeće.

Rečeno je, među ostalim, kako je upravo Sarajevo, sa svojim kulturnim i intelektualnim bogatstvom, mjesto odakle je potrebno poslati poruku za izgradnju bolje i prosperitetnije budućnosti.

Predviđeno je da centralni prostor za održavanje kulturnih sadržaja bude sarajevska Vijećnica koja će do juna, 2014. biti u funkciji.

U Sarajevu će u junu 2014. godine, u znak sjećanja na spomenute događaje, biti upriličeni koncerti, izložbe i drugi sadržaji, a centralnu manifestaciju koja će biti organizirana 28. juna 2014. prenosit će brojne inozemne tv. stanice.

Kako je rečeno, Francuska koja je izgubila 1,5 miliona vojnika i civila tokom Prvog svjetskog rata, a koji je uslijedio poslije sarajevskog atentata 28. juna 1914. godine, odlučila je podržati organizaciju različitih događaja u znak sjećanja na žrtve u BiH i žrtve drugih ratova vođenih tokom 20. stoljeća.