Evropski most kultura
0

Iz Sarajeva 2014. godine poruke mira

FENA
Za Bosnu i Hercegovinu i njen glavni grad Sarajevo 2014. godina ima posebnu važnost. Te godine navršit će se niz značajnih godišnjica događaja koji su obilježili ne samo bosanskohercegovačku historiju nego su imali značajnog uticaja na historiju cijelog svijeta u proteklom vijeku.

Naime 2014. godine obilježit će se stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata odnosno atentata na austro-ugarskog prestolonasljednika princa Franca Ferdinanda koji se dogodio 28. juna 1914. godine u Sarajevu.

Vlada Republike Francuske inicirala je Misiju za Stogodišnjicu u cilju suorganiziranja manifestacije nazvane "Sarajevo 2014" u junu 2014. godine koju bi činili kulturni događaji koji će obilježiti prijateljske veze između naroda Francuske i BiH u Sarajevu, gradu koji je nedavno iskusio bolne sukobe.

Nadalje, 2014. godine obilježit će se 60. godišnjica od usvajanja Evropske konvencije o kulturi, 30. godišnjica od održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine, ali i 30. godišnjica od postojanja jednog od najznačajnih sarajevskih kulturnih festivala "Sarajevska zima" koji svake godine okupi stotine umjetnika iz cijelog svijeta i u Sarajevo donese duh i običaje brojnih kultura.

Sve ovo samo su razlozi više da te godine Sarajevo pošalje poruku mira, suživota, kulture ili drugim riječima učini da se Sarajevo cijele godine spominje samo u pozitivnom svjetlu. Sarajevo će tada postati otvorena pozornica za masovni pokret kulturnih radnika i umjetnika iz cijele BiH, Evrope i svijeta.

Stoga su gradske, ali i entitetske i državne vlasti kao i brojni evropski gradovi pobratimi dali podršku da se Sarajevo upravo te godine kandidira za evropsku kulturnu prijestolnicu, međutim zbog proceduralnih i birokratskih razloga to se neće desiti, ali će zato biti osmišljen novi kulturni program pod nazivom "Sarajevo, evropski most kultura 2014".

U osnovi svih događaja bit će poruke mira i pomirenja, kao i potreba širenja duha razumijevanja i dobre volje među različitim narodima i kulturama, uz sjećanje na žrtve i stradanja ratova koji su obilježili 20. stoljeće.

U razgovoru za Fenu zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović kaže da su pripreme već počele, a te godine objedinit će se sve kulturne institucije i sve kulturne manifestacije u jednu zajedničku priču. Oni će predložiti svoje programe koje će uskladiti s tematikom obilježavanja važnih godišnjica.

Juni će biti u znaku francuskih umjetnika i objedinit će kulturna i sportska dešavanja te koncerte, a planirano je i da se Tour de France ima neke događaje u Sarajevu. Također, trebao bi biti upriličen i nastup Bečke filharmonije u gradskoj Vijećnici. Tu su i druge zemlje i gradovi koji će biti uključeni u sarajevsku priču.

Bit će zatražena i podrška viših nivoa vlasti kako bi se svi ovi planovi realizirali, a u svemu tome važna je i saradnja s Evropskom unijom, Evropskom komisijom i Delegacijom Evropske unije u BiH, dok će organizacioni odbor pokušati aplicirati s projektima za 2014. godinu i kod IPA fondova i drugih međunarodnih fondova.

Živanović ističe da će osim svih poruka ovo biti prilika koja će proizvesti obavezu da se ulaže u manifestacije i institucije kulture te prilika da se pomogne i građanima da na neki drugi način shvate i svoju ulogu i ulogu grada u svjetskoj historiji.

Do te godine trebala biti obnovljena Vijećnica koja je i do danas simbol najvećeg urbicida u novijoj historiji na evropskom tlu, a u kojoj će biti održavati i centralni kulturni događaji 2014. godine.