BiH
25

Sarajevo 2. aprila dobija Konfučijev institut

FENA
Rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Muharem Avdispahić susreo se danas u Sarajevu s rektorom Sjeverozapadnog pedagoškog univerziteta u Kini Liaom Zhongkuiom, s kojim je razgovarao o osnivanju Konfučijevog instituta na Univerzitetu u Sarajevu, te ostvarivanju akademske saradnje između te dvije ustanove s ciljem razmjene studenata i nastavnog osoblja.

Svečano otvaranje Konfučijevog instituta bit će upriličeno u četvrtak, 2. aprila u Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu.

Konfučijev institut na Univerzitetu u Sarajevu osniva se u saradnji sa Sjeverozapadnim pedagoškim univerzitetom iz Kine, s ciljem jačanja kulturno-obrazovne saradnje između BiH i NR Kine te promocije kineske kulture i jezika.

Misija Konfučijevih instituta kao neprofitnih obrazovnih ustanova je da doprinesu boljem razumijevanju kineskog jezika i kulture među pripadnicima drugih naroda, razvijaju prijateljske odnose između NR Kine i zemalja svijeta, te da potiču razvoj multikulturalizma na globalnom nivou.

U svijetu danas u 140 zemalja djeluje više od 1.200 Konfučijevih instituta i učionica.

Konfučijev institut na Univerzitetu u Sarajevu bit će prvi takav institut u BiH, čije će otvorenje biti upriličeno na dan obilježavanja dvadesete godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Narodne Republike Kine i BiH, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću UNSA.