BiH
27

Otvoren Konfučijev institut u Sarajevu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U Centru za Interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu danas je svečano otvoren Konfučijev institut.

Konfučijev institut na Univerzitetu u Sarajevu osnovan je u saradnji sa Sjeverozapadnim pedagoškim univerzitetom iz Narodne Republike (NR) Kine u cilju jačanja kulturno-obrazovne saradnje Bosne i Hercegovine i NR Kine te promocije kineske kulture i jezika.

Institut je otvoren povodom obilježavanja 20. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa BiH i NR Kine.

Rektor Sjeverozapadnog pedagoškog univerziteta iz Narodne Republike (NR) Kine Liu Zhongkui rekao je da je cilj Konfučijevog instituta jačanje saradnje iz oblasti kulture i da se studentima dviju zemalja pruži prilika da se bolje upoznaju.

  • Konfučijev institut predstavlja platformu koja će služiti za promoviranje kineske kulture i jezika u BiH te jačanje saradnje i bolje povezivanje dviju zemalja - rekao je Zhongkui.

On se nada da će više studenata iz BiH dolaziti u Kinu da studiraju i dodao da će ova saradnja uključivati i profesore.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH za bilateralne odnose Amer Kapetanović podsjetio je na dobre odnose NR Kine i BiH "koji su se razvijali, a ne stagnirali posljednjh 20 godina" te naglasio da otvorenje Konfučijevog instituta to i potvrđuje.

Kapetanović je istakao da se obim kineskih investicija u BiH trostruko povećao.

Također je podsjetio na činjenicu da Konfučijevi instituti postoje u 94 zemlje svijeta te da je cilj Vlade NR Kine da otvori još 1.000, pritom izrazivši zadovoljstvo što BiH "postaje važan dio na toj mapi svijeta".

Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muharem Avdispahić kazao je da su Centar za Interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu do sada karakterizirali programi iz oblasti evropskih, rodnih i religijskih studija te da je s Konfučijevim institutom unešena nova dimenzija.

Izrazio je nadu da će taj institut ispuniti zadatak, a to je bolje upoznavanje bh. građana s jezikom i kulturom NR Kine.