BiH
42

Ambasador: Kina je zainteresovana za ulaganje u svim oblastima u BiH

Anadolija
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Narodna Republika Kina je zainteresovana da ulaže u bilo koju oblast, poručio je danas ambasador ove zemlje u BiH Dong Chunfeng, koji je bio uvodničar na redovnoj nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Dong je u Sarajevu govorio o temi "Ekonomske inicijative Kine u regiji Centralne i Istočne Evrope i u Bosni i Hercegovini".

On je podsjetio da je prije tri godine pokrenuta Inicijativa za saradnju 16 država Centralne i Istočne Evrope i Kine, te, kako je kazao, njegova zemlja je u tom periodu imala saradnju s više zemalja centralne i istočne Evrope i ostvarila dobre rezultate. 

Prema njegovim riječima, jedan od tih projekata, kada je u pitanju područje Bosne i Hercegovine, je i termoelektrana u Stanarima kod Doboja. 

Dong je također ukazao na činjenicu da se ove godine navršava 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između NR Kine i Bosne i Hercegovine te da će tim povodom biti održana i svečanost. 

Na pitanje novinara, da li Kina u okviru incijative planira ulagati samo u infrastrukturu, Dong je odgovorio:

"Kineska strana je zainterosovana da ulaže u bilo koju oblast, ali akcenat stavljamo u oblast izgradnje i infrastrukture, kao i energetskom sektoru. Kinezi uvijek kažu da bez puta nema života. Infrastruktura je veoma značajna za razvoj jedne zemlje, razvijena infrastruktura je doprinos razvoju ekonomije. To je kinesko iskustvo u razvoju ekonomije." 

Dong je također dodao da je BiH zemlja bogata prirodnim resursima, što je dobra osnova za izgradnju termoelektrana. 

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Kazao je također da je NR Kina do sada najviše ulagala u Srbiju, zatim u Makedoniju i Crnu Goru gdje će početi sa gradnjom autoputeva. 

Ambasador Dong je na kraju podsjetio da su predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda i kineski premijer Li Keqiang na posljednjem Samitu održanom u Beogradu razgovarali o projektu rekonstrukcije pruge od Sarajeva do Beograda te da kineska strana ozbiljno razmišlja o tom projektu. 

Kada je u pitanju BiH, pored termoelektarne u Stanarima, Kina je u pregovorima oko pokretanju projekata na polju infrastrukture i u Tuzli i Zenici, kao i u bh. entitetu Republika Srpska.  

Incijativa o saradnji s Kinom uključuje 16 država Centralne i Istočne Evrope, (Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska, Litvanija, Estonija, Letonija, Bugarska, Rumunija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija, Albanija i Crna Gora).