BiH
96

Od septembra lektorat slovenskog jezika na Filozofskom fakultetu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Sporazum o uspostavljanju lektorata slovenskog jezika na sarajevskom Filozofskom fakultetu, koji je na toj visokoškolskoj instituciji djelovao do 1993. godine, potpisan je danas u Ambasadi Slovenije u Bosni i Hercegovini.

Riječ je o sporazumu filozofskih fakulteta Univerziteta u Ljubljani i Univerziteta u Sarajevu. Osnovan je pri Odsjeku za slavenske jezike, a u skladu s brojem zainteresiranih studenata vremenom bi mogao prerasti u studij ili katedru.

Predmet slovenskog jezik ustanovljen je kao izborni predmet te ga mogu slušati svi zainteresirani studenti Filozofskog, ali i bilo kojeg drugog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (UNSA), s redovnog studija. Lektor za slovenski jezik bit će Pavel Ocepek.

Sporazum su potpisali rektor UNSA Muharem Avdispahić i dekan Filozofskog fakulteta Salih Fočo, u prisustvu slovenskog ambasadora u BiH Iztoka Grmeka.

Ambasador Iztok Grmek ocijenio je da mu je drago što dvije zemlje nisu i dalje gubile vrijeme, jer se 20-ak godina čekalo na ponovno uspostavljanje ovog lektorata u Sarajevu. Stoga mu je bio lijep izazov da učestvuje u njegovom ponovnom pokretanju, nadajući se da će djelovati na visokom profesionalnom nivou.

Rektor Avdispahić potpisivanje ovog sporazuma ocjenjuje značajnim trenutkom za saradnju dviju zemalja, uz naglasak da Slovenija sada predstavlja svojevrsnog ambasadora BiH u EU, kao i Hrvatska. To su, kazao je, narodi zemalja koji su imali iskustvo zajedničkog života u istim društveno-političkim uvjetima te se bliži trenutak da ta saradnja bude nastavljena i u EU.

Istaknuo je i da Slovenija pruža različite vidove pomoći u oblasti bh. obrazovanja, koje uključuju razmjenu studenata, profesora, istraživača i različitih projekata.

Dekan Salih Fočo podsjeća da je lektorat slovenskog jezika na Filozofskom fakultetu ustanovljen 1962. godine, u okviru kojeg je veliki broj ljudi imao priliku da nauči slovenski jezik. Također, najavio je da će uskoro na Univerzitetu u Ljubljani biti uspostavljen lektorat bh. jezika.

"Veliki je nteres u akademskom smislu za ovakvu saradnju i trudit ćemo se lektorat popularizirati kod studenata", istaknuo je, naglasivši da će Slovenija pokriti sve troškove rada lektorata.

Zvanična inauguracija lektorata slovenskog jezika na Filozofskom fakultetu bit će održana krajem septembra.