{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saradnjom privući evropska sredstva

F
25.5.2010. u 16:15
0
7
Saradnjom privući evropska sredstva
0
Saradnjom privući evropska sredstva
Stjepan Mesić
Počasni građanin Bihaća, bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić danas je boravio u posjeti Općini Bihać, gdje se susreo s općinskim načelnikom Hamdijom Lipovačom i saradnicima.
Nakon sastanka u izjavi za medije kazao je da je riječ o prijateljskoj posjeti, a radi unapređenja saradnje između RH i BiH, s akcentom na ovu regiju. Imamo ljudske i ekonomske potencijale s obje strane, ali nema dovoljno korištenja EU fondova, istakao je Mesić.

Da bi se privukla evropska sredstva, neophodno je ojačati saradnju u regijama u obje zemlje, što se može ostvariti otvaranjem malograničnog prometa, ali i teretnog aktiviranjem Unske pruge, dodao je Mesić, obećavši pomoć u narednom periodu.

Načelnik Lipovača kazao je da se razgovaralo i o boljem cestovnom povezivanju USK s autoputem Zagreb odnosno Rijeka - Dubrovnik, te plinifikaciji, aerodromu Željava, NP Plitvice i NP Una.

Dogovoreni su i neki konkretni zajednički projekti s Općinom Donji Lapac iz Hrvatske, koji će se u narednom periodu pokušati realizirati kroz fondove za prekograničnu saradnju EU.

Nakon sastanka delegacija je, povodom 18. godišnjice formiranja HVO regije Bihać, na Katoličkom groblju u Žegaru odala počast poginulim braniteljima, a potom se uputila prema Orašcu, Kulen-Vakufu i Martinbrodu, gdje će obići povratnička naselja.

Planiran je i obilazak mjesta stradanja Bošnjaka te šehidskog obilježja u Ljutočkoj dolini, kao i Centra za nezbrinutu djecu „Duga“ u Kulen-Vakufu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: