Kandidat GDS-a za vijećnika
0

Sanja Bogdanović: Sarajevo će postati model novog kvaliteta života

Klix.ba
Sanja Bogdanović
Sanja Bogdanović
Kandidatkinja Građanske demokratske stranke BiH za vijećnika Općine Centar Sanja Bogdanović pozvala je građane da se izbore za povratak izvornih prihoda i nadležnosti općina i Grada Sarajeva i biranjem kandidata GDS-a stvore uvjete donošenja Zakona o glavnom gradu BiH kojim bi se omogućio direktan izbor gradskog Vijeća i gradočelnika.

"Sarajevo će postati dinamični, industrijski, univerzitetski, kulturni i spotski centar i prerasti iz simbolički priznate u stvarnu zajednicu dobrih sugrađana. Grad sa novim ritmom života i boljim korištenjem svojih historijskih i prirodnih potencijala, sposoban da samostalno preuzme odgovornost za vlastiti razvoj i da bitno utiče na regionaliziraju BiH. Svojom otvorenošću moći će da garantira sva ljudska prava i slobode i ravnopravnost svim građanima - Grad šanse i sigurnosti.

Pozivam Sarajke i Sarajlije da na oktobarskim izborima ove godine glasaju tako da Grad Sarajevo prestane biti žrtva domaćih i međunarodnih političkih nagodbi i ugovora, Grad koji će punim kapacitetom zadovoljavati potrebe građana i ostvariti svoju ulogu glavnog grada Bosne i Hercegovine kao evropske metropole. Sarajlije moraju konačno odlučiti o razvoju svoga grada, a to mogu glasom za GDS", poručila je Bogdanović.

GDS-ova kandidatkinja smatra da razvoj Sarajeva mora biti obilježen novim ritmom ekonomskih i socijalnih reformi.

"Kao članica općinskog Vijeća Centar nastojat ću obezbijediti institucionalni okvir za stalni dijalog sa civilnim društvom i otvoriti proces stvarne demokratizacije u društvu kako bi se stvorio prostor za direktni uticaj građana na ostvarivanje njihovih interesa i potreba. Kako su odnosi između općina i grada isprepletani potrebno je jasno definisati ulogu gradonačelnika i gradskog Vijeća u procesu usaglašavanja i ostvarivanja razvojnih programa i racionaliziranja i reforme javne uprave koju treba učiniti uspješnim servisom građana. Zato na isti način kako se biraju vijećnici za općinska vijeća i načelnici općina treba novim Zakonom o glavnom gradu BiH Sarajevu osigurati direktni izbor gradskih vijećnika i gradonačelnika", izjavila je Bogdanović.

GDS BiH, kaže ova kndidatkinja, kao što je pripremila Strategiju i Zakon o gradu koji će osigurati transparentan način djelovanja, predlaže i najbolje kadrove za ostvarivanje ovog programa vodeći računa o tome da je Sarajevo otvoreni grad - ono je bilo i ostaće inspiracija za zajednički život građana i njihovih porodica neovisno od nacionalne, socijalne, političke, kulturne određenosti, saopćeno je iz ove stranke.

"U tom kontekstu gradske općine će se se reorganizirati po ekonomskim kriterijima, da se udruženim snagama riješe problemi koji su nastali u odnosu privatnog i javnog sektora, modernizira i učini efikasnijom komunalna infrastruktura, unaprijedi zaštita zdravlja i socijalna podrška ugroženim građanskim kategorijama društva, obezbijedi javni red i mir građanima u općinama, i zaštiti životna sredina.

Zanemareni su interesi i potrebe djece i omladine, i naglašavamo nedostatak uvjeta za kulturni i sportski život, kao i centara za rekreaciju i brigu za stare, osigurat ćemo uslove za zapošljavanje, obrazovanje i zaštitu interesa građana i njihovih porodica i svih građana neovisno od njihove nacionalne, socijalne i svake druge opredjeljenosti i određenosti. Grad Sarajevo kao centar BiH i Federacije BiH, te Kantona Sarajevo novim zakonom postat će perjanica promjena, simbol, model novog kvaliteta života", rekla je Bogdanović, saopćeno je iz GDS-a.