Pokrenuto potpisivanje peticije
1

GDSBiH predstavio prijedlog zakona o gradu Sarajevu

FENA
Predsjednik Građanske demokratske stranke BiH Ibrahim Spahić danas je u Sarajevu predstavio prijedlog zakona o glavnom gradu BiH, koji je pripremila Građanska demokratska stranka BiH.

"Mi želimo da donesemo ovaj državni zakon jer je na osnovu člana 5. Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma Sarajevo definirano samo kao glavni grad BiH bez zakona", rekao je Spahić, koji na ovom zakonu radi od 1996. godine.

U tom cilju, ističe, da je do sada održao pet temeljnih konferencija na kojima je jedan od elemenata te politike bilo "formiranje političkog ambijenta u kojem bi Sarajevo konačno moglo dobiti taj zakon".

U skladu s Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi ovim državnim zakonom, kaže, štitio bi se interes lokalne samouprave.

GDSBiH je do sada u više navrata pokretao pitanje pripreme ovog zakona.

Prepreke za donošenje ovog zakona vidi u tome što u Federalnom parlamentu još nema političke volje da prođe komisijsku fazu, iako je svaki put prijedlog bio utemeljen.

"Tako je blokiran iz već poznatih razloga u tome kako je Sarajevo već prihvaćeno iz različitih političkih sredina u BiH", kazao je Spahić.

Smatra da u Sarajevu nije problem u broju općina, već u kompetencijama Gradskog vijeća i gradonačelnika iz čega proizilazi politička volja građana Sarajeva i njihova volja da se organiziraju.

"Ta volja danas ne proizilazi nikako iz volje građana, nego indirektno, kako je već poznato da se gradonačelnik postavlja od neke koalicije ili političke partije koja dominira", istakao je Spahić.

Ključ rješenja kriza i budućnosti BiH, navodi, u donošenju ovog zakona zato što bi prema prijedlogu GDSBiH gradski vijećnici trebali biti birani direktno jednako kao općinski vijećnici ili poslanici u parlamentu.

Tako se zakonom predviđa direktni izbor vijećnika i gradonačelnika na teritoriji Sarajeva.

"To znači da gradonačelnik ne bi mogao biti postavljen, nego bi također morao biti nezavisno nominiran i da bude biran voljom građana Sarajeva. Na taj način bi autoritet izvršne funkcije gradonačelnika Sarajeva bila stvarna utemeljena volja građana Sarajeva, a isto bi autoritet gradskog vijeća mogao biti takav da osigura da se u Sarajevu zaista garantuju ljudska prava i slobode i potpuna ravnopravnost svih građana", objasnio je.

Mišljenja je da je za glavni grad BiH važno da preuzme izvorne prihode i izvorne nadležnosti s direktnim izborom vijećnika i gradonačelnika.

Zbog ovih razloga GDSBiH pokreće potpisivanje peticije za zakon o glavnom gradu BiH, kojim Sarajevo garantira ljudska prava i slobode, preuzima izvorne prihode i nadležnosti i odgovornosti za razvoj grada, evropske metropole.