Vlada FBiH
0

Sanela Pokrajčić imenovana u FERK iz reda hrvatskog naroda

SRNA
Vlada Federacije BiH (FBiH) danas je imenovala Sanelu Pokrajčić za člana Regulatorne agencije za električnu energiju FBiH (FERK) iz reda hrvatskoga naroda.

Nakon sjednice saopšteno je da je Vlada stavila van snage Rješenje kojim je za imenovanje na poziciju člana FERK-a predložen Zdenko Šimunović, koji nije dobio saglasnost predsjednice FBiH Borjane Krišto.

"Vlada je stoga donijela Rješenje kojim je za imenovanje na ovu poziciju predložila Sanelu Pokrajčić", rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade FBiH federalni ministar energetike i rudarstva Vahid Hećo.

Vlada FBiH je 9. aprila 2009. za novog člana FERK-a iz reda hrvatkog naroda, poslije provedene konkursne  procedure, predložila Zdenka Šimunovića, ali je Borjana Krišto insistirala je da to bude Sanela Pokrajčić. 

	Na današnjoj sjednici Vlade razmatran je i prijedlog mjera i aktivnosti s ciljem stvaranja uslova za dobijanje sredstava iz treće tranše kredita Međunarodnog monetarnog fonda i kredita Svjetske banke. 

To podrazumijeva i dopune Zakona o izvršenju budžeta  FBiH za 2010. godinu, čiji je tekst razmatran na današnjoj sjednici. 

Cilj je uvođenje koeficijenta za sve budžetske korisnike i usaglašavanje plata i naknada koje se isplaćuju iz federalnog budžeta sa visinom inflacije, saopšteno je iz Vlade. 
Vlada FBiH donijela je danas Odluku o usvajanju Programa utroška sa kriterijumima za raspodjelu sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2010. godinu federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije u ukupnom iznosu od 40,5 miliona KM. 

Prema ovom programu, 28 miliona KM namijenjenih za konsolidaciju rudnika uglja u Federaciji BiH biće utrošeno za izmirenje obaveza rudnika po osnovu PiO/MiO i obaveza po osnovu poreza na platu. 

Sredstva od dva miliona KM za konsolidaciju privrednog društva "Krivaja" Zavidovići utrošiće se za realizaciju obaveza iz ugovora o zajedničkom ulaganju u "Krivaja 1884" DOO Zavidovići i to za finansiranje po razlici u cijeni drvnih sortimenata. 

Sredstva u iznosu od 10 miliona KM namijenjena privrednim društvima, biće utrošena za pomoć privrednom razvoju i rješavanje socijalnih i drugih pitanja.

Federalna vlada danas je prihvatila informacije o dva kredita namijenjena za razvojne politike za javnu potrošnju: Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA). 

Prihvaćeni su nacrti sporazuma između BiH i ove dvije međunarodne institucije, te donesene odluke kojima je data saglasnost za zaključenje supsidijarnih sporazuma između BiH i Federacije BiH o korištenju kreditnih sredstava. 
Kad je riječ o kreditu IBRD-a, visina odobrenih sredstava BiH iznosi 31.300.000 evra, od čega Federaciji BiH pripada 18.780.000 evra.