Sjednica Vlade FBiH
0

Izdvojen novac za boračku populaciju

Sarajevo-x.com
Vlada FBiH je donijela pet odluka kojima se odobravaju programi utroška sa kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Jednom od odluka se 500.000 KM raspoređuje za sufinansiranje programa rada temeljnih saveza, organizacija i udruženja/ udruga i to po osnovu Javnog poziva, dok su preostalih 34.799 KM ovog transfera interventna sredstva namijenjena potpori programima i projektima za hitne i nepredviđene slučajeve koji nisu obuhvaćeni Javnim pozivom.

Drugom odlukom budžetska sredstva u iznosu od 382.998 KM namijenjena su za pomoć u liječenju boračkih populacija.

Iznos od 834.200 KM, odobren trećom danas donesenom Odlukom, usmjerava se kao podrška Fondaciji za stambeno zbrinjavanje ratnih vojnih invalida i boračkih populacija.

Četvrta odluka odnosi se na transfer za osnovno osiguranje i pomoć u slučaju smrti u iznosu od 382. 668 KM, dok je obilježavanju značajnih datuma namijenjeno 382.001 KM sa namjenski utvrđenog transfera Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Dnevnica za službena putovanja 48 maraka Odlučeno je i o dopuni Odluke o visini dnevnica za službena putovanja za budžetske korisnike u Federaciji BiH.

Predloženom dopunom visina dnevnice za 2010. godinu iznosi 48 KM, što je sukladno Uredbi o dopuni Uredbe o naknadama troškova službenog putovanja u zemlji, donijetoj početkom ove godine.

Vlada danas nije dala saglasnost na Odluku UO BH Željezničke javne korporacije o usvajanju osnova plana poslovanja u ovoj godini. Za konačnu odluku je neophodno Vladi dostaviti izvještaj o radu ove korporacije u 2009. i konkretiziran plan poslovanja za tekuću godinu.

Usvojen je Program utroška sredstava tekućeg granta "Transfer Željeznicama FBiH“, utvrđen Budžetom FBiH za 2010. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija.

Na ovaj način su raspoređena sredstva u ukupnom iznosu od 22 miliona konvertibilnih maraka, od čega se 21,34 miliona KM odnosi na JP Željeznice FBiH.

Prihvaćen kredit IBRD-a

Vlada FBiH je razmatrala i podržala Nacrt sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, odnosno Projektni sporazum između ove banke i Federacije BiH.

Data je saglasnost za prihvatanje kredita IBRD za Projekat otpadnih voda u Sarajevu, te o davanju saglasnosti na zaključivanje supsidijarnog ugovora između BiH i FBiH za ovaj kredit.

Riječ je o kreditu od 23,6 miliona eura namijenjenih realizaciji Projekta otpadnih voda u Sarajevu u oblastima koje pokriva Komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija Sarajevo.

Kredit se daje na 25 godina s grace periodom od pet godina, a kreditna sredstva biće prenesena na Kanton Sarajevo radi realizacije ovog projekta, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.