Dobila prestižnu nagradu
401

Sanela Jenkins: Od BiH moramo napraviti zemlju vladavine prava

Klix.ba
Sanela Jenkins
Sanela Jenkins
Sanela Diana Jenkins je dobitnica ovogodišnje nagrade za jednu od tri najbolje svjetske inovacije u oblasti pravde u svijetu za 2012. godinu, koju dodjeljuje Institut za međunarodno pravo (Hiil) u Hagu.

Projekt pod nazivom "Ljudska prava i Međunarodni krivičnopravni on-line forum" nagrađen je kao idealan način za uspostavu komunikacije između lokalne pravne zajednice, svjetske zajednice i Međunarodnog krivičnog suda (ICC).

Forum je rezultat partnerskih odnosa između međunarodnog krivičnog ureda tužilaštva OTP i programa za ljudska prava Sanele Diane Jenkins osnovanog pri Univerzitetu u Californiji (UCLA). Forumske debate obrađuju neka od kompleksnih pitanja iz zajednice suočavajući ih sa ICC tužilaštvom te pomažu u donošenju odluka OTP-a.

"Edukacija, debate i pristup su ključne komponente Međunarodnog krivičnog suda", kazala je Jenkins.

"Živjela sam između ratnog horora koji se desio u mojoj zemlji i uvjerenja da su vladavina zakona i međunarodni nadzor neophodni u zaštiti ljudskih prava osjetljive i ranjene populacije. Zbog toga je veoma važno da od Bosne i Hercegovine napravimo zemlju u kojoj će vladavina prava biti na prvom mjestu. Mi smo multikulturalna zemlja i zbog toga je pravo još važnije, gdje će građanin biti u centru, a naši političari štiti suverenitet, državu sa svojom imovinom i ustav koji garantuje jedinstvo zemlje".

Profesorica Anne van Aaken, predsjednica sudija za dodjelu Hill međunarodnih nagrada za pravdu je kazala da je cilj nagrade prepoznavanje inovacija u pravnom sektoru.

"Ima puno inovacija koje zaslužuju nagradu i da budu promaknute kao primjeri inovativnih ideja. Forum Sanele Jenkins je jedinstven jer promovira komunikaciju između zajednice i međunarodnog tribunala".

Od svih nominovanih projekata, projekt Sanele Jenkins je dobio najveći broj glasova za vrijeme glasanja koje je trajalo dvije sedmice, a u kojem je učestvovalo 39 nominacija.