{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sanela Jenkins: Mir predstavlja više od prestanka rata

22.4.2014. u 18:10
8
100
Sanela Jenkins: Mir predstavlja više od prestanka rata
8
U novom blogu objavljenom na Huffington Postu bh. aktivistica i humanitarka Sanela Jenkins pisala je o svom odrastanju i iskustvima iz rata u našoj zemlji, s posebnim akcentom na postratne patnje.
Sanela Jenkins (Foto: Instagram)
Sanela Jenkins (Foto: Instagram)
"Ove zime Sjedinjene Američke Države su pretrpjele nekoliko jakih snježnih oluja. U nekim zajednicama ljudi su ostali bez domova, nedostajalo je hrane, ceste i škole su zatvorene, a pristup medicinskim službama bio je onemogućen. Novinari su o ovoj situaciji govorili kao o 'ratnim uslovima' i zaista su mnogi propatili. Ipak, za razliku od prirodnih katastrofa, vlada koja nije u ratu može se nositi sa devastacijom i brinuti o svojim građanima. Vlada ne može mobilizirati pomoć dok okolo prolijeću meci i eksplodiraju bombe", napisala je Jenkins.

Osvrnula se i na godine koje su potrebne da se obnove razrušene bolnice, škole, ceste... te na decenije psihološkog šoka od kojeg pate preživjeli.

"Ove sekundarne posljedice rata traju generacijama. Djeca koja odrastaju u ratu rastu slabo uhranjena, imaju slabo obrazovanje i gube članove porodice. Previše njih odrasta sa smanjenim psihičkim i kognitivnim sposobnostima. Oni cijelog života pate od nedostataka, čak i onda kad se infrastruktura obnovi.

Ova djeca iz BiH, uključujući i onu rođenu nakon silovanja, već su odrasla. Hoće li njihova generacija rođena u ratu ostati bez ožiljaka? Ne vjerujem. Šta će biti sa njihovom djecom? Vrijeme će pokazati, ali sociološka istraživanja pokazuju da djeca čiji su roditelji pretrpjeli traume u mladosti jednako pate", navodi Jenkins na svom blogu.

Osrvnula se i na seriju predavanja dr. Barryja S. Levyja, stručnjaka u oblasti negativnih zdravstvenih posljedica rata, koji je nedavno na Stanford Universityju i UCLA-u govorio o zdravlju i ljudskim pravima, što je sponzorisao Sanelin Human Rights Project.

"Govorio je o višegeneracijskim posljedicama rata. Deklaracija o miru je samo prvi korak na dugom putu prema normalnosti. Mir je više od odsustva rata. Kad se ispali i zadnji metak postoji još mnogo posla koji treba obaviti. Kao građani svijeta moramo se okupiti i ponuditi podršku zajednicama pogođenim ratom. Moramo im dugo poklanjati pažnju za generisanje postkonfliktnih rješenja. Ova rješenja se moraju odnositi i na uništenu infrastrukturu i na slomljene ljude, trebaju obuhvatati ekonomsku pomoć, prilike za obrazovanje, medicinsku i psihijatrijsku podršku, te duhovno ozdravljenje. Dugoročna rješenja je mnogo teže održati, ali su ona neophodna kako bi se smanjile dugoročne posljedice rata", poručila je Sanela Diana Jenkins.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: