BiH
8

Sanela Jenkins: Mir predstavlja više od prestanka rata

Klix.ba
Sanela Jenkins (Foto: Instagram)
Sanela Jenkins (Foto: Instagram)
U novom blogu objavljenom na Huffington Postu bh. aktivistica i humanitarka Sanela Jenkins pisala je o svom odrastanju i iskustvima iz rata u našoj zemlji, s posebnim akcentom na postratne patnje.
Sanela Jenkins (Foto: Instagram)
Sanela Jenkins (Foto: Instagram)
"Ove zime Sjedinjene Američke Države su pretrpjele nekoliko jakih snježnih oluja. U nekim zajednicama ljudi su ostali bez domova, nedostajalo je hrane, ceste i škole su zatvorene, a pristup medicinskim službama bio je onemogućen. Novinari su o ovoj situaciji govorili kao o 'ratnim uslovima' i zaista su mnogi propatili. Ipak, za razliku od prirodnih katastrofa, vlada koja nije u ratu može se nositi sa devastacijom i brinuti o svojim građanima. Vlada ne može mobilizirati pomoć dok okolo prolijeću meci i eksplodiraju bombe", napisala je Jenkins.

Osvrnula se i na godine koje su potrebne da se obnove razrušene bolnice, škole, ceste... te na decenije psihološkog šoka od kojeg pate preživjeli.

"Ove sekundarne posljedice rata traju generacijama. Djeca koja odrastaju u ratu rastu slabo uhranjena, imaju slabo obrazovanje i gube članove porodice. Previše njih odrasta sa smanjenim psihičkim i kognitivnim sposobnostima. Oni cijelog života pate od nedostataka, čak i onda kad se infrastruktura obnovi.

Ova djeca iz BiH, uključujući i onu rođenu nakon silovanja, već su odrasla. Hoće li njihova generacija rođena u ratu ostati bez ožiljaka? Ne vjerujem. Šta će biti sa njihovom djecom? Vrijeme će pokazati, ali sociološka istraživanja pokazuju da djeca čiji su roditelji pretrpjeli traume u mladosti jednako pate", navodi Jenkins na svom blogu.

Osrvnula se i na seriju predavanja dr. Barryja S. Levyja, stručnjaka u oblasti negativnih zdravstvenih posljedica rata, koji je nedavno na Stanford Universityju i UCLA-u govorio o zdravlju i ljudskim pravima, što je sponzorisao Sanelin Human Rights Project.

"Govorio je o višegeneracijskim posljedicama rata. Deklaracija o miru je samo prvi korak na dugom putu prema normalnosti. Mir je više od odsustva rata. Kad se ispali i zadnji metak postoji još mnogo posla koji treba obaviti. Kao građani svijeta moramo se okupiti i ponuditi podršku zajednicama pogođenim ratom. Moramo im dugo poklanjati pažnju za generisanje postkonfliktnih rješenja. Ova rješenja se moraju odnositi i na uništenu infrastrukturu i na slomljene ljude, trebaju obuhvatati ekonomsku pomoć, prilike za obrazovanje, medicinsku i psihijatrijsku podršku, te duhovno ozdravljenje. Dugoročna rješenja je mnogo teže održati, ali su ona neophodna kako bi se smanjile dugoročne posljedice rata", poručila je Sanela Diana Jenkins.