BiH
25

Samo su Albanija i Kosovo lošije od BiH po pitanju korupcije

FENA
Srđan Blagovčanin
Srđan Blagovčanin
Izvršni direktor Transparency International BiH Srđan Blagovčanin smatra da Bosna i Hercegovina dočekuje još jedan Međunarodni dan borbe protiv korupcije bez ikakvog napretka u oblasti suzbijanja korupcije.

"Možemo govoriti da BiH i ove godine stagnira kad je u pitanju borba protiv korupcije i izraziti očekivanje da ćemo naredne godine obilježavanje tog datuma dočekati u mnogo boljoj situaciji", kazao je on novinarima.

Blagovčanin ističe da je nedavno istraživanje TI BiH pokazalo da BiH nije praktično ostvarila nikakav napredak.

"I dalje smo najlošije pozicionirani u regionu kad je u pitanju korupcija, sa izuzetkom Albanije i Kosova", kazao je.

On kaže da pokazatelj trenutnog stanja, kad je u pitanju borba protiv korupcije, i Izvještaj EU o napretku, u kojem je također konstatirano da praktično nismo ostvarili napretak.

Poseban problem je, kaže Blagovčanin, kad je u pitanju korupcija u BiH, je implementacija zakonskog okvira.

"Ne možemo biti zadovoljni brojem procesuiranih slučajeva. Kad je u pitanju borba protiv korupcije, primjetna je jako loša saradnja između organa za provođenje zakona i pravosuđa. Istrage koje se vode za borbu protiv korupcije traju dugo", ističe on.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obilježava se 9. decembra, na dan kad su Ujedinjene nacije usvojile Konvenciju protiv korupcije s ciljem unapređenja i jačanje mjera za efikasnije i uspješnije sprečavanje i borbu protiv korupcije.

Ciljevi Konvencije su i da se unaprijedi integritet, odgovornost i dobro upravljanje javnim poslovima i javnom imovinom.