BiH
12

BiH treba "antikorupcijski cunami" najkasnije iduće godine

Anadolija
Dvodnevna Regionalna konferencija zemalja jugoistočne Evrope, povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije i obilježavanja desete godišnjice od usvajanja i otvaranja za potpis Konvencije Ujedinjenih nacija o borbi protiv korupcije, počela je danas u Sarajevu.

Konferenciju organizuje Ministarstvo sigurnosti BiH i Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) u saradnji sa UNDP-om i Evropskom komisijom, a prisustvovat će više od 100 učesnika iz zemalja regiona, međunarodnih organizacija i predstavnika nevladinog sektora.

Cilj konferencije je pregled aktivnosti koje se poduzimaju u borbi protiv korupcije, upoznavanje sa politikama i strategijama, razmjena informacija i iskustava, kao i identifikacija područja u kojima je potrebno poboljšati borbu protiv koupcije, posebno u svjetlu procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić podsjetio je da je danas Međunarodni dan borbe protiv korupcije i da se navršava deset godina od usvajanja i otvaranja za potpis Konvencije Ujedinjenih nacija o borbi protiv korupcije.

“Sarajevo je domaćin jednog velikog međunarodnog skupa. Tu su eksperti iz više od 20 zemalja Evropske unije (EU). Cilj je vrlo jasan, smanjiti korupciju svugdje, naročito u BiH, jer smo mi, nažalost, kada je korupcija u pitanju, među prvim zemljama Evrope”, pojasnio je Radončić.

Govoreći o tome kako smanjiti korupciju u BiH, Radončić kaže da je predloženo nekoliko značajnih zakonskih akata, među kojima je i zakon o zaštiti svjedoka.

“Moja lična procjena je da u BiH, naročito iduće godine, treba biti godina antikorupcijskog cunamija. Ukoliko se taj cunami ne dogodi, dogodit će se onaj drugi, socijalni - pobune građana, pobune osiromašenih ljudi, i ja zaista očekujem da BiH napokon pobjegne sa tog nečasnog zadnjeg mjesta”, kazao je ministar Radončić.

On je napomenuo kako postoje planovi za smanjenje korupcije u BiH, da na tome naporno rade agencije za provođenje zakona, a da su na redu  tužilaštva.

“Ja očekujem da ćemo u tom smislu imati mnogo energičnije i snažnije akcije gdje neće biti nedodirljivih”, poručio je ministar.

Sigurnosna situacija u BiH, prema Radončićevim riječima, je "na nivou svih postkonfliktnih društava, na nivou regiona, niti bolja niti gora".

“Postoje neki sigurnosni izazovi, koji su specifični za BiH, ali ja mislim da se mi sa njima kao društvo dobro nosimo”, kazao je Radončić.

Konfereniji je prisustvovala i zamjenica direktora Odjela za operacije u UNODC Kayoko Gotoh, dok je rezidentni predstavnik programa UNDP-a Yuri Afanasiev uputio video poruku učesnicima konferencije.