BiH
1.1k

Samo kod nas: Biciklistička staza na Alipašinom Polju prolazi kroz stajalište za autobus

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U aprilu ove godine je, na radost biciklista, u Sarajevu počela izgradnja biciklističke staze koja prolazi kroz tri općine - Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad, a koja je najavljena kao "projekat po evropskim standardima".

U sarajevskom naselju Alipašino Polje, pak, u prilici ste vidjeti nešto što baš i nema veze s evropskim standardima, te je više manifest onoga po čemu smo prepoznatljivi kao majstori neprofesionalnosti i improvizacije koji prate parolu "snađi se".

Naime, biciklistička staza na ovoj lokaciji prolazi direktno kroz stajalište za autobus, te je u tom dijelu ofarbana sivom, umjesto crvenom bojom, pa izgleda kao da na ovoj lokaciji misteriozno nestaje.

"Alipašinski trougao...", "To je hologram... trebaš samo nastaviti dalje...", samo su neki od šaljivih komentara na društvenim mrežama.

Podsjetimo, izgradnja biciklističke staze kod Stupske petlje je počela još u oktobru prošle godine, a biciklistička staza se trenutno proteže do naselja Čengić Vila. Njen završetak je planiran do kraja ljeta ove godine.

Radove izvode radnici preduzeća Park, u sklopu projekta hortikulturnog uređenja aleja i javnih zelenih površina, koji Općina Novi Grad Sarajevo finansira sredstvima iz ovogodišnjeg budžeta.

Projekt izgradnje biciklističke staze finansiraju Grad Sarajevo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo, a izgradnjom prve biciklističke staze u glavnom gradu BiH, općina Novi Grad je najavila kako će biti prva općina koja će imati izgrađenu biciklističku stazu "po evropskim standardima."

Bilo kako bilo, ovo nam se ne čini poput nečega što bi moglo proći u Evropi, niti kao projekat koji bismo s ponosom trebali predstavljati vani, kao što je to gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić činio na Samitu prijestolnica održanom u Beogradu ove godine.