Ostali šute
272

Samo dvije političke stranke u BiH podržale bi organizovanje Parade ponosa

Piše: E. Lj.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Da je LGBTI populacija nevidljiva za većinu političkih stranaka u našoj državi potvrđuje i ignorisanje naših upita o pojedinačnim stavovima o eventualnoj organizaciji Parade ponosa u BiH.

Na pitanje koja bi stranka bila tu i svojim dolaskom podržala održavanje parade ponosa koja se pokazala kao događaj/protest koji privuče najviše pažnje i medija i generalno društva, odgovor su nam dostavile tek tri stranke.

Zastupnica DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Alma Kratina kazala nam je kako je od početka mandata, prvenstveno kroz saradnju s NVO sektorom, pratila pitanje prava LGBT osoba kroz različite situacije. Na taj način je, kaže nam, uvidjela da je riječ o populaciji koja je kroz zakonski okvir nevidljiva.

"Zbog toga su ovi ljudi vrlo često uskraćeni za osnovna ljudska prava. Istospolne zajednice koje postoje u Bosni i Hercegovini su prvo nepriznate u BiH i nevidljive za zakone, tako da je teško očekivati regulisanje svih onih prava koja se logično uskraćuju ljudima u svakodnevnom životu. Jedno je sigurno, a to je da je neophodno kroz zakonske izmjene stvoriti ambijent u kojem će se biti u prilici ispoštovati ljudska prava LGBT osoba", rekla je Kratina.

Iz Naše stranke su podsjetili da je pravo na slobodu govora i okupljanje temeljno ljudsko i građansko pravo i naglasili da svaki skup koji ispunjava uslove utvrđene zakonom mora biti omogućen.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

"To je stav Naše stranke koji se odnosi na svako okupljanje građana, bez obzira na to da li se radi o socijalnim protestima, političkim okupljanjima ili o paradi ponosa. Mi, nažalost, ne živimo sada u takvom društvu, ali je društvo koje mi želimo graditi otvoreno i slobodno i motiviše svakog svog građanina i građanku da ovu zemlju osjeća kao svoju i da se u njoj osjeća sigurno i slobodno. Naravno da bih došao na Paradu i pozvao članove koji mogu i žele da se pridruže, baš kao što to radim povodom održavanja festivala Merlinka", rekao nam je predsjednik Naše stranke Peđa Kojović.

Predstavnici Partije demokratskog progresa dostavili su nam veoma štur odgovor ističući da BiH ima "većih problema".

"PDP smatra da pitanje bilo kakvih manifestacija i okupljanja s tim u vezi nije prioritet za ovu zemlju. Ova zemlja i svi njeni građani, bez obzira na svoju seksualnu orijentaciju, jednostavno imaju previše drugih, egzistencijalnih problema i zato je sada najvažnije napraviti širok društveni konsenzus u vezi s pitanjima koja se tiču modernizacije uprave, ekonomije i obrazovanja, a bez čega kao društvo ne možemo naprijed", rekli su iz PDP-a.

Nažalost, stranke koje su na vodećim pozicijama u našoj državi nisu odgovorile na naš upit. Da su LGBTI osobe za njih nevidljive potvrđuje i činjenica da za njih nema prostora u njihovim političkim i izbornim programima. Ostaje nada da će svijest o postojanju, pravima i potrebama LGBTI populacije u BiH rasti te da će i oni jednog dana biti ravopravni građani i građanke naše države.