Alejandro Alvargonzales
0

"Samit 2. juna bi mogao biti velika šansa za BiH"

FENA
Alejandro Alvargonzales
Alejandro Alvargonzales
Ambasador Kraljevine Španije u BiH Alejandro Enrique Alvargonzales San Martin izjavio je danas u Sarajevu da pripreme za sarajevski samit Evropska unija (EU) - zapadni Balkan teku predviđenom dinamikom te da će taj skup biti nova prilika za konsolidiranje pozicije Bosne i Hercegovine spram EU.

"Deset godina nakon Zagreba imamo priliku da rekapituliramo što smo napravili dobro ili loše, te gdje možemo pomoći, odnosno da potvrdimo da su vrata EU-a za BiH i dalje otvorena", kazao je Alvargonzales govoreći kao uvodničar sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Ususret sarajevskom samitu EU - zapadni Balkan", koji će biti održan 2. juna.

Najavio je da će samit karakterizirati velika koncentracija moći na nivou ministara vanjskih poslova te da će uz zvaničnike zemalja EU-a i zemalja regiona, kao i Sjedinjenih Američkih Država, Ruske Federacije i Republike Turske, na skupu sudjelovati i predstavnici OSCE-a, NATO-a, Vijeća za regionalnu saradnju i Vijeća Evrope.

Potcrtao je u tom kontekstu obavezu bh. političkih lidera i institucija da iskoriste novonastalu priliku za dobrobit građana BiH.

Ambasador Alvargonzales izrazio je očekivanje da će predstavnici zemalja zapadnog Balkana uputiti jasne poruke i demonstrirati volju i odlučnost da "okrenu novu stranicu" u međusobnim odnosima, a u slučaju BiH i odlučnost da iz dejtonske pređu u briselsku fazu jačanja novih procesa.

Napominje kako bi predstojeći samit mogao biti nova velika šansa za BiH ako njeni predstavnici pošalju konkretnu poruku te demonstriraju spremnost na planu postizanja konkretnih rezultata.

Španski ambasador podsjeća na obaveze koje su pred BiH, a tiču se ustavnih promjena na tragu provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu "Finci i Sejdić", odnosno eliminiranja diskriminacijskih odredbi u pogledu prava manjina za sudjelovanje u političkom životu BiH.

Alvargonzales smatra da je neophodno iz faze nazadovanja preći u fazu odlučnih reformi u BiH, te upozorava na sve izraženije ekonomske teškoće koje opterećuju zemlje EU-a, primoravajući ih da se sve više okreću same sebi.

Ocijenio je da unutar međunarodnih krugova postoji i određena doza frustriranosti prilikama u BiH, odnosno odsustvom određenih rezultata koje podrazumijeva Proces stabilizacije i pridruživanja EU.

Španski ambasador naveo je kako je u BiH na snazi ustav koji je nastao kao posljedica ratnih događaja, te da kao takav daje mogućnost blokada koje ometaju državu u vršenju temeljnih funkcija, a koje se tiču svakodnevnih potreba građana.

Sve to se, kako je kazao, reflektira negativno na raspoloženje građana, uključujući i proces jačanja povjerenja i pomirenja u BiH.

Stoga je, smatra Alvargonzales, neophodno učiniti dodatni napor kako bi BiH nastavila putem reformi i na najbolji način iskoristila ljudske i druge resurse, koje, bez sumnje, posjeduje, i koja bi uz odgovarajuću političku volju mogla postati modelom prosperitetne zemlje u globalnim okvirima.