{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šamački krugovi pakla: Uveden policijski sat zbog kriminalaca koji pljačkaju napuštene kuće

20.5.2014. u 21:13
559
160
Šamački krugovi pakla: Uveden policijski sat zbog kriminalaca koji pljačkaju napuštene kuće
559
Tuga, čemer i jad u najkraćem opisuje situaciju koju smo zatekli danas u Bosanskom Šamcu. Grad na ušću Bosne u Savu pretrpio je totalnu štetu, koja će se sabirati danima, a sanirati mjesecima i godinama.
Posljednje odredište prije nego dospijete u "Šamačke krugove pakla" je mjesto Tišina u kojoj pripadnici Oružanih snaga, aktivisti Kriznog štaba i dobrovoljci čine sve kako bi pomogli ugroženim građanima. Na putu do Tišine užasni prizori se smjenuju kao na filmskoj traci.

Farma krava Čede Gorevića je, prema tvrdnjama radnika, u potpunosti uništena, a vodena bujica je usmrtila između 300 i 400 grla.

"Nekoliko grla je uspjelo preživjeti potop, neka od njih su se penjala na terasu i balkone. Druga su bila bespomoćna i stradala su u ovom užasu koji nas je zadesio", govore radnici farme koji su jučer počeli sa čišćenjem.

Stoka, svinje, psi i druge životinje bespomoćno se kreću posavskom ravnicom. Mnoge su životinje već uginule, a na pojedinim mjestima se širi neugodan miris.

"Morat će se preventivno djelovati, jer su leševi životinja na visokim temperaturama potencijalni izvori zaraze", govore Šamčani.

Do kružnog toga i centra grada nemoguće je doći, jer je most prepolovljen. Na drugoj strani, u blizini nasipa na rijeci Bosni, pripadnici Oružanih snaga BiH danonoćno izvlače ugrožene građane i dijele humanitarnu pomoć. Pretpostavlja se kako su iz Bosanskog Šamca evakuisane dvije trećine građana, a u svojim domovima su ostali najhrabriji i ono bespomoćni.

Petra Ganilinović provela nas je nasipom na Bosni, a građani iz obližnjih kuća su nam govorili kako ih od jučer niko nije posjetio.

"U mojoj kući imaju dvije invalidne osobe. Potrebni su nam voda i lijekovi. Neka odmah dođu do nas", rekao nam je Rade s prozora.

Šamčani su ogročeni na političare koji, kako kažu, u katastrofi neviđenih razmjera gledaju svoj interes i prikupljaju poene.

"Da nije bilo momaka iz Gradačca i Konjica ko zna kada bi se čulo za sudbinu Šamca. Oni su se probili do nas, postavili fotografije i tek tada smo izašli iz medijske blokade", govori Petra Ganilinović koja je privremeni dom našla kod brata u mjestu Batkuša.

Zbog prijavljenih krađa i opasnosti da se u narednim danima pljačkaju napuštene kuće odlučeno je da se u Bosanskom šamcu uvede policijski sat.

"Maločas sam vidio okorjelog kriminalca iz Doboja kako na bageru ulazi u grad. Meni, koji sam rođeni Šamčanin, treba potvrda Kriznog štaba za ulazak u grad, a kriminalci ulaze bez ikakvih problema. Nikog od njih nije bilo kada sam prije dva dana u ranu zoru na leđima nosio djecu i spašavao ih", govori nam jedan Šamčanin na punktu kojeg nadziru pripadnici MUP-a RS i Oružanih snaga BiH.

U kamionu Oružanih snaga BiH prošli smo preplavljenim ulicama Bosanskog Šamca. Ugroženo stanovništvo tražilo je vodu, pa tek onda hranu i druge potrepštine.

"Ne znamo koliko će nam još pomagati OS BiH, ali kada oni odu tek tada će zavladati opšti haos. Molimo nadležne da im produže boravak, jer voda se sa gradskih ulica neće zadugo povući. Nivo Save i Bosne je viši od nivoa vode u gradu i dok nivo vode u rijekama ne bude opao od povlačenja poplave nema ništa", govore Šamčani.

Kompletna industrijska zona, gradska groblja, Dom zdravlja, bolnica, vjerski objekti i na stotine stambenih objekata su pod vodom. Štete su višemilionske, a Šamčani se, kao i drugi ugroženi građani, pribojavaju da ne budu zaboravljeni nakon što se voda povuče i dođe lijepo vrijeme.

Šamčani su danas mirno i dostojanstveno napuštali svoje domove. Kanula je i poneka suza, ali su mnogi od njih presretni što su sačuvali žive glave.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: