BiH
16

Dramatično u Bosanskom Šamcu: Evakuirano 40 ljudi, voda i dalje prijeti

Piše: F.V.
((Foto: Čitaljtelj))
Spasilac Hasan Jašarević potvrdio je Klix.ba kako je situacija u Bosanskom Šamcu veoma teška i da je nivo Save i Bosne veoma visok i da voda prijeti naseljima. On je prenio da je do sada, prema njegovim informacijama, evakuirano 40 osoba.

U evakuaciji učestvuju i helikopteri Oružanih snaga BiH i EUFOR-a. Spasioci ljude izvlače i čamcima. Među evakuiranim je dosta starijih osoba i bolesnika koji će biti prebacivani dalje prema Tuzlanskom kntonu.

Do Bosanskog Šamca sa spasiocima se probio i ljekar Mustafa Tabaković koji je donio lijekove i ukazuje pomoć stanovništvu. U Bosanskom Šamcu je zabilježen i jedan smrtni slučaj.

Načelnik Šamca Savo Minić kazao je da je stanje u gradu haotično i se čini sve da se ljudi iz ugroženih područja evakuiraju.

Bosanski Šamac je u ovom trenutku jedan od gradova u BiH koji je najviše ugrožen poplavama. Zbog položaja ovog grada koji se nalazi na rijeci Bosni, te desnoj strani nabujale rijeke Save, građani su u velikom strahu i neizvjesnosti, a jedna osoba je stradala.

U kratkom i dramatičnom razgovoru za portal Klix.ba načelnik Općine Šamac Savo Minić je rekao da u ovom gradu vide samo vrhovi semafora, što znači da je visina vode preko dva metra.