BiH
29

Sam u vili: Čavara bez potpredsjednika seli u blindiranu Villu Braun

Piše: E. Mušinović
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prema svim raspoloživim informacijama predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara preselit će se bez potpredsjednika entiteta u blindiranu i prostranu Villu Braun koju je do 2010. godine koristila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

Predsjedništvo BiH dozvolilo je kabinetima predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH korištenje postojećih prostorija u zgradi Predsjedništva BiH do trajnog rješavanja njihovog smještaja, a najkasnije do 31. decembra 2015. godine.

Kako je već ranije pisao Klix.ba, korištenje Ville Braun ne bi bilo sporno da Vladi Federacije BiH nije predloženo da Villu iskoristi više u smislu iskorištavanja lokacije i parcele, a manje zgrade kao korisnih kvadrata.

Pored toga, Villa Braun ne ispunjava standarde za normalno funkcionisanje kabineta, a također raspolaže i ogromnim prostorom koji je prevelik za tri čelnika Federacije BiH.

Uprkos tim činjenicama, u prostranu zgradu najvjerovatnije će se preseliti samo predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Naime, Vlada Federacije BiH osigurala je 100 hiljada KM iz tekućih rezervi za smještaj predsjednika Federacije BiH, dok je ranije zaključeno da je za adaptaciju Ville Braun za sva tri kabineta čelnika FBiH potrebno najmanje 296.346,57 KM.

Potpredsjednica Melika Mahmutbegović i potpredsjednik Milan Dunović negodovali su zbog ovakve odluke s obzirom na to da nisu stavljeni u isti rang s predsjednikom FBiH.

Oni smatraju da je neprihvatljivo premještanje na način da se prvo preseli kabinet predsjednika FBiH, a naknadno dva kabineta potpredsjednika.

Čavara se za Villu Braun opredijelio još u maju

Čavara je medijima izjavio da se on za Villu Braun opredijelio još u maju te da su tada potpredsjednici tvrdili kako im je ovaj objekt neuslovan.

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević nedavno je na pitanje o smještaju predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH u Vilu Braun kazala da je smještaj uračunat u Budžet iz 2015. godine.

"Procedura će se vjerovatno pokrenuti da bi se mogla završiti u ovoj godini", kazala je Milićević.

Ovo je inače jedna od najsigurnijih zgrada u Sarajevu s obzirom na to da su na nju postavljena sigurnosna blindirana stakla na vanjskim otvorima još od vremena dok se u ovim prostorijama nalazila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država. Također, u slučaju protesta i demonstracija skoro je nemoguće doći do zvaničnika koji se nalaze u Villi.

Kabinet ograđen visokim zidovima i drugim sigurnosnim preprekama

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH tražila je da Parlament FBiH zabrani smještaj Marinka Čavare u Villu Braun.

"Pod lažnim izgovorom da se na taj način pokušavaju uštedjeti budžetska sredstva, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je Marinku Čavari, predsjedniku Federacije BiH 100.000 KM iz budžetske rezerve za renoviranje i opremanje Vile Braun", saopćeno je iz SDP-a BiH.

Ističu da će, ukoliko Čavara realizira svoju zamisao, kabinet Predsjednika FBiH postati prva državna institucija u cijeloj BiH koja je od građana skrivena visokim zidovima i drugim sigurnosnim preprekama.

Čavara je još 28. aprila 2015. godine posjetio Villu Braun za koju je siguran da će biti buduće sjedište njegovog kabineta.

Podsjećamo, nakon hapšenja bivšeg predsjednika Federacije BiH Živka Budimira u zgradi Predsjedništva BiH u aprilu 2013. godine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uputilo je zahtjev Vladi FBiH da federalne institucije koje su do tada bile smještene u zgradi Predsjedništva BiH napuste zgradu.

Tako su na osnovu odluka Vlade FBiH Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Federacije BiH, Arhiv Federacije BiH i Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, koji su kao i kabineti predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH do tada bili smješteni u zgradi Predsjedništva BiH, preselili na drugu lokaciju.

Odlukom Vlade FBiH, Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH i Ministarstvo finansija FBiH zaduženi su da u saradnji s kabinetima predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH iznađu adekvatno rješenje za njihov smještaja, nakon čega je Služba za zajedničke poslove FBiH donijela odluku kojom je kabinetima predsjednika i potpredsjednika osiguran prostor u zgradi Privredne banke Sarajevo u Alipašinoj ulici.

Prvobitno su predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH trebali iz zgrade Predsjedništva, koju koriste besplatno, iseliti 1. decembra 2014. godine, što je prolongirano zbog kašnjenja dozvole Privrednoj banci Sarajevo.