BiH
1

Još uvijek nije poznato kada i gdje će biti smješten kabinet Marinka Čavare

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Iz kabineta predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare kazali su za Klix.ba kako još uvijek nemaju informaciju o tome da li je riješen problem smještaja čelnika entiteta FBiH.

Čavara je početkom decembra uputio pismo premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i Vladi Federacije BiH da se najdalje do kraja 2015. godine osigura preseljenje kabineta predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH u prostor u vlasništvu Vlade Federacije BiH ili u prostor s mogućnošću korištenja bez plaćanja zakupnine.

Podsjećamo, nakon hapšenja bivšeg predsjednika Federacije BiH Živka Budimira u zgradi Predsjedništva BiH u aprilu 2013. godine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine uputilo je zahtjev Vladi FBiH da federalne institucije koje su do tada bile smještene u zgradi Predsjedništva BiH napuste zgradu.

Kabinetima predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH odobren je boravak u zgradi Predsjedništva BiH do iznalaženja trajnog rješenja, a najduže do kraja 2015. godine. Ovakvu odluku donijelo je Predsjedništvo BiH na 4. redovnoj sjednici, održanoj 3. marta 2015. godine.

Kao moguće rješenje ranije je spominjano preseljenje u Villu Braun (bivša zgrada Ambasade SAD-a), ali su tu Čavarinu ideju odbacili potpredsjednici FBiH.

Ideja da se uredi predsjednika i potpredsjednika FBiH presele u zgradu Privredne banke neprihvatljiva je za Čavaru jer bi to značilo plaćanje iznajmljenih prostora.

Villa Braun (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Villa Braun (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Vlada Federacije BiH osigurala je 100 hiljada KM iz tekućih rezervi za smještaj predsjednika Federacije BiH, dok je ranije zaključeno da je za adaptaciju Ville Braun za sva tri kabineta čelnika FBiH potrebno najmanje 296.346,57 KM.

Ekspert za državnu imovinu BiH Muharem Cero ističe kako Villu Braun predsjednik i potpredsjednici FBiH mogu uzeti samo na korištenje s obzirom na to da se radi o neospornom državnom vlasništvu.

"Komisiji za državnu imovinu pri Vijeću ministara BiH nikad nije upućen zahtjev za izuzimanje prijenosa prava vlasništva na FBiH. Vijeće ministara BiH nikada nije raspravljalo o tome, a pogotovo da je Parlamentarna skupština BiH donijela odluku. Villa Braun je dokazana državna imovina sklapanjem ugovora vlasnika s ambsadom SAD-a. Tu je država ušla u posjedstvo Ville Braun. Onog trenutka kada je sklopljen ugovor, odnosno kada je data na korištenje ambasadi SAD-a, ona je praktično i de facto i de jure prešla u vlasništvo države", rekao je Cero.

On dodaje da je nemoguće da se kao vlasnik Ville Braun sada pojavljuje FBiH, te da i odluku o njenom korištenju mora donijeti državni Parlament.