Inspekcijska kontrola potvrdila
23

Salmonelom bila zaražena uposlenica Narodne kuhinje

Piše: E. G.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Hrana koja se nalazila u lanč-paketima naručenim u Narodnoj kuhinji Stari Grad i koja je konzumirana na privatnom okupljanju u Sarajevu prošle sedmice, nakon čega je došlo do zaraze salmonelom većeg broja građana, nije odgovarala propisanim standardima, utvrđeno je nakon ispitivanja uzoraka.

Osim toga, salmoneom je bila zaražena jedna od uposlenica Narodne kuhinje, rečeno je za Klix.ba u Upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

"Prema nalazu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, od sedam uzoraka hrane uzetih u utorak, 9. oktobra, a koja se nalazila u spornom lanč-paketu, u jednom kontrolnom uzorku utvrđen je nedozvoljen broj bakterija. Pored toga, ustanovljeno je i da je jedna uposlenica zaražena salmonelom, za koju se i pretpostavlja da je uzročnik širenja zaraze", rekla je za Klix.ba Vildana Bosno, stručna saradnica za informisanje Uprava.

U Upravi za inspekcijske poslove kažu da je inspektor naložio zabranu rada zaraženoj uposlenici. S obzirom na utvrđeno stanje, inspektor će u skladu sa svojim nadležnostima poduzeti zakonom predviđene mjere, kažu u Upravi.

Nakon što je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove dobila obavijest od Zavoda za javno zdravstvo KS, inspekcija je odmah izašla na teren i uzela uzorke iz objekta gdje je pripremana hrana.

Zbog zdravstvenih problema uzrokovanih salmonelom više građana je zatražilo ljekarsku pomoć, a njih nekoliko je zadržano na ležanju u bolnici.

Četiri pacijenta, koji su zadržani na liječenju na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu su u dosta dobrom zdravstvenom stanju i vjerovatno će ubrzo napustiti bolnicu, rekla je za Klix.ba Biljana Jandrić, glasnogovornica KCUS-a.