{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KCUS: Šesnaest građana zaraženo salmonelom

12.10.2012. u 12:47
71
48
KCUS: Šesnaest građana zaraženo salmonelom
71
Od 7. oktobra do danas u Klinici za infektivne bolesti u Kliničkom centru u Sarajevu pregledano je 16 pacijenata koji su zaraženi opasnom bakterijom salmonelom.
Nalaz Sanitarne inspekcije (Foto: Klix.ba)
Nalaz Sanitarne inspekcije (Foto: Klix.ba)

Kako je za Klix.ba rekla glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić, četiri pacijenta su zadržana na bolničkom liječenju sa srednje teškom kliničkom slikom, ali niko od njih nije bio životno ugrožen.

"Jučer smo dobili potvrdu da se radi o salmoneli i jedna pacijentica je napustila KCUS, tako da sada imamo još troje u KCUS-u koji su dobro i oporavljaju se te će i oni vjerovatno ubrzo napustiti bolnicu", rekla nam je Jandrić.

Ona kaže kako je KCUS reagovao kada im se javio i peti pacijent koji je kazao kako je jeo istu hranu na istom mjesu, pa su tada obavijestili Sanitarnu inspekciju Kantona Sarajevo.

Pacijenti koji su zaraženi salmonelom navodno su jeli u Narodnoj kuhinji u Starom Gradu u Sarajevu, međutim, tamo tu informaciju negiraju i kažu da je nalaz sanitarne inspekcije pokazao da je sve uredu s njihovom hranom i posuđem u kojem se ona priprema.

"Niko nije sačekao razultate, svi su požurili da nas napadnu. Rezultati Sanitarne inspekcije su nam jučer došli i svi su negativni, a rezultate inspekcije za sedam jela koja su bila u subotu, kada se navodno desilo trovanje, ćemo dobiti tek sutra. Naši radni kazani i radne površine su čiste", rekla je za Klix.ba Zilha Šeta, šefica Narodne kuhinje.

U nalazu Sanitarne inspekcije je navedeno kako ispitani uzorci uzeti iz Narodne kuhinje odgovaraju Pravilniku o uvjetima u pogledu mikrobiološke ispravnosti kojima moraju odgovarati životne namirnice u prometu.

Međutim, redakciji portala Klix.ba sa su se javili građani koji su se otrovali hranom za koju tvrde da je naručena u Narodnoj kuhinji Stari Grad. Kako nam je rečeno prisustvovali su privatnom okupljanju gdje su se dijelili paketi s hranom iz Narodne kuhinje. Okupljanju je prisustvovalo oko 80 ljudi i više od pola njih je imalo simptome trovanja, neki su se javili ljekarima u Hitnoj pomoći dok su neki završili na KCUS-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: