BiH
127

Salmonela pronađena i u špinatu, dobavljaču JU Djeca Sarajeva zabranjen promet namirnica

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Osim u obroku od makarona sa jajima, sirom i mlijekom, u kojem je potvrđeno prisustvo salmonele enteridis, a koje je posluženo djeci u vrtićima JU Djeca Sarajeva u ponedjeljak prošle sedmice, salmonela je pronađena i u špinatu koji su djeca jela dan poslije, odnosno u utorak.

Kako je danas saopćeno iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kontrolni uzorak legiranog špinata, koji su djeca jela 21. aprila 2015. godine, pokazao je prisustvo salmonelle.

Brisevi radnih površina, pribora i ruku 14 uposlenika Centralne kuhinje JU "Djeca Sarajeva" uzetih 22. i 23.aprila su uredni, kao i prvi nalazi briseva grla i nosa, te stolice na koproklulturu.

Nakon dobijenih rezultata, predstavnici Inspektorata sanitarne zdravstvene i farmaceutske inspekcije i Zavoda za javno zdravstvo KS održali su zajednički sastanak u cilju definisanja daljih protivepidemijskih mjera.

Tako će Centralna kuhinja, ali i vrtić Lastavica ostati do daljnjeg zatvoreni. U vrtićima i dalje ostaje na snazi režim suhe ishrane, dok je dozvoljeno da se u čajnim kuhinjama za ručak djeci pripremi instant supa. Strogo je zabranjeno da roditelji donose hranu u vrtiće.

Po nalogu inspektora svi uspolenici koji rade u čajnim kuhinjama JU "Djeca Sarajeva" trebaju obaviti tri uzastopna pregleda stolice.

Svako dijete koje je imalo stomačne tegobe, također, mora obaviti tri uzastopna pregleda stolice, te nakon potvrde pedijatra da je nalaz uredan, može ponovo krenuti u vrtić.

Do sada su po nalogu inspektora u svim vrtićima ove javne ustanove ponovo izvršene mjere dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, koje je izvršio Zavod za javno zdravstvo KS, a uposlenici vrše svakodnevnu tekuću dezinfekciju. U okviru navedenih mjera Zavod za javno zdravstvo KS nastavlja epidemiološko izviđanje koje je predviđeno u ovakvim okolnostima.

Kantonalni Veterinarski inspektori donijeli su Rješenje o zabrani obavljanja prometa namirnica animalnog porijekla firmi "Gold mignon", dobavljaču hrane JU “Djeca Sarajeva”. Naime, kako je utvrđeno u postupku inspekcijskih nadzora, ova firma nije registrovana za skladištenje i distribuciju proizvoda životinjskog porijekla radi čega će inspektori, protiv pravnog i odgovornog lica, poduzeti i prekršajne mjere u skladu sa Zakonom.

Podsjetimo, proteklih dana se na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu javilo 193 djece sa simptomima trovanja hranom. Na Klinici za infektivne bolesti zadržano je njih 51.