{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Proglašena epidemija zaraznog trovanja hranom u Kantonu Sarajevo!

Piše: E. F./Klix.ba
27.4.2015. u 15:25
74
146
Proglašena epidemija zaraznog trovanja hranom u Kantonu Sarajevo!
74
Proglašena epidemija zaraznog trovanja hranom u Kantonu Sarajevo!
Foto: Ilustracija
Federalno ministarstvo zdravstva dalo je saglasnost za proglašenje epidemije zbog zaraznog trovanja hranom, a nakon što je to od njih zatražilo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo zbog velikog broja mališana korisnika usluga JU Djeca Sarajeva koja su, prema prvim rezultatima, otrovani salmonelom.
Kako su nam potvrdili u kantonalnom ministarstvu zdravstva, u toku je proglašenje epidemije zaraznog trovanja hranom u Kantonu Sarajevo.

"Mi smo jutros dobili zahtjev za proglašenje epidemije salmonele na području Kantona Sarajevo i nakon pribavljenog mišljenja ministarstvu zdravstva smo dali potrebnu saglasnost, a sada je na ministru da proglasi epidemiju", kazao je za Klix.ba Zlatan Perišić, portparol Federalnog ministarstva zdravstva.

Ovome je prethodilo dostavljanje Prijedloga za proglašenje epidemije zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo od strane Zavoda za javno zdravstvo KS Ministarstvu zdravstva KS, koji je obrazložen činjenicama da je zaključno sa današnjim danom na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pregledano 193 djece sa simptomima trovanja hranom, od čega ih je 51 hospitalizirano.

U petak je potvrđeno da je uzrok trovanja djece salmonela, a kod primljene djece je zabilježena visoka temperatura, opća slabost, iscrpljenost, dijareja i povraćanje.

Podsjećamo, djeca na Infektivnoj klinici su iz vrtića Leptirić, Skenderija, Mašnica, Bajka, Pčelica, Vrapčić, Lastavica i Trešnjica, a koji pripadaju Javnoj ustanovi "Djeca Sarajeva"

Dok se čekaju rezultati laboratorijskih analiza uzoraka hrane i briseva radnih površina, pribora i ruku uposlenih uzetih 22. i 23.aprila, kantonalni sanitarni inspektori nastavljaju detaljne kontrole u vrtićima JU “Djeca Sarajeva”, kako bi se otkrio uzrok masovnog trovanja mališana
.
U međuvremenu, po nalogu sanitarnog inspektora u petak je za rad do daljnjeg zatvoren vrtić “Lastavica” u Općini Novi Grad, s obzirom da je do tada, prema rezultatima epidemiološke ankete, 69 djece tog vrtića zatražilo ljekarsku pomoć.

Odluka o privremenom zatvaranju Centralne kuhinje ostaje na snazi i dalje, a u vrtićima se djeci dijeli suha hrana.

U postupak inspekcijskih nadzora uključeni su i veterinarski inspektori koji vrše usmjereni nadzor iz svoje nadležnosti u skladištu dobavljača hrane za ovu javnu ustanovu.

Inače, u skladu sa članom 6. stav 2. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službene novine FBiH“ broj 29/05), ukoliko je epidemija prisutna na području jednog kantona proglašava je kantonalni ministar zdravstva uz prethodnu saglasnost federalnog ministra, a na osnovu epidemiološkog izvještaja zdravstvene ustanove i kantonalnog zavoda za javno zdravstvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: