BiH
4

Salkić: Zahtjevi roditelja iz Vrbanjaca su opravdani

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić smatra da su zahtjevi roditelja učenika bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor Varoša za uvođenjem nacionalne grupe predmeta u Osnovnu školu "Sveti Sava" u ovom mjestu opravdani i u skladu sa Ustavom i zakonima o osnovnom i srednjem obrazovanju Republike Srpske.

On je pozvao ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Gorana Mutabdžiju da hitno riješi ovaj problem, jer je evidentno da su roditelji učenika, koji već drugu sedmicu ne pohađaju nastavu, odlučni da ostanu istrajni u borbi za svoja prava.

Salkić je pozvao ministra da, kako kaže, ne vrši pritisak na roditelje prijetnjama o podizanju prijava i tužbi protiv njih.

Predstavnik roditelja učenika područnog odjeljenja OŠ "Sveti Sava" u Vrbanjcima Hava Varošić rekla je novinarima u Banjoj Luci da roditelji već dvije godine traže uvođenje nacionalne grupe predmeta, te da djeca neće pohađati nastavu dok ne bude udovoljeno njihovim zahtjevima.

Ona je dodala da, ukoliko se na ministarskoj konferenciji u organizaciji Savjeta ministara BiH u Sarajevu 25. septembra ne riješi njihov problem, oni će djecu upisati u područnu školu u Kamenici u Tesliću, koja ima nacionalnu grupu predmeta.

Na nastavu u novoj školskoj godini u ponedjeljak 2. septembra nije krenulo 150 osnovaca iz područnog odjeljenja Vrbanjci OŠ "Sveti Sava" kod Kotor Varoša, koji bojkotuju nastavu, jer nije uveden nacionalni program predmeta.