{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Salkić: U RS-u i ove školske godine diskriminacija djece Bošnjaka

F
31.8.2015. u 15:01
52
97
Salkić: U RS-u i ove školske godine diskriminacija djece Bošnjaka
52
Salkić: U RS-u i ove školske godine diskriminacija djece Bošnjaka
Ramiz Salkić (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, u povodu 1. septembra i početka nastave u svim školama u Bosni i Hercegovini, upozorio je domaću i svjetsku javnost na narastajuću diskriminaciju koju sistem provodi protiv nesrpskog stanovništva u bh. entitetu RS.
"Radost polaska u školu i ove godine zamijenit će osjećaj ugroženosti koji djeca Bošnjaka, njihovi roditelji i nastavnici imaju već godinama u bh. entitetu RS. Stoga ću, umjesto uobičajene čestitke poželjeti svima da ove godine imamo dovoljno strpljenja, snage i mudrosti da nadvladamo sistemsku diskriminaciju koju vlasti ovoga entiteta provode nad Bošnjacima", naveo je Salkić.

Entitet RS je, kako navodi, jedino mjesto u Evropi gdje danas "imamo klasični aparthejd".

"Bošnjaci su žrtve segregacije koja je već ugrađena u funkcionisanje sistema i osnovna ljudska prava krše se sistemski sa svih nivoa vlasti u RS. Vlasti negiraju bosanski jezik iako je on nepobitna činjenica. Ne dopuštaju nacionalnu grupu predmeta. A ova prava su garantovana Evropskom poveljom o ljudskim pravima", ukazuje entitetski potpredsjednik.

Ovakvo djelovanje vlasti RS dvadeset godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, koji je entitetima dao prava i obaveze, zahtijeva, istakao je Salkić, od vlasti u BiH i međunarodne zajednice da se preispitaju i daju odgovore na pitanje da li je ovakav oblik organizacije države usklađen s evropskim demokratskim modelom.

"Tokom školskog raspusta pokušali smo riješiti probleme sa kojim se djeca i njihovi roditelji suočavaju, ali nismo imali partnere za razgovor. Vlasti RS su zauzele stav, utemeljen na stavu Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), da nastave otvoreno negirati bosanski jezik, a samim tim i Bošnjake kao narod, te Bosnu i Hercegovinu kao državu. Stoga smo prinuđeni da i ove godine za učenike organizujemo instruktivnu nastavu", naveo je Salkić.

Pozvao je vlasti Federacije BiH i kantona koji imaju dodira sa bh. entitetom RS da pruže podršku i pomognu provođenje nastave bošnjačkoj djeci.

"Također, pozivam domaće i međunarodne organizacije koje se bave ljudskim pravima i obrazovanjem, da se uključe i pomognu djeci, njihovim roditeljima i nastavnicima. Mi već imamo veliki problem i ne možemo ga ignorisati i odlagati njegovo rješenje. Jer, sutra će biti kasno kada koncept novog etničkog čišćenja, koje se upravo provodi, bude dao rezultate", navodi potpredsjednik Salkić.

On je pozvao Bošnjake na mir i dostojanstvo, a građane srpske nacionalnosti u bh. entitetu RS da ne dopuste aktualnim vlastima da u njihovo ime krše osnovna ljudska prava Bošnjaka.

Također, uputio je apel Vijeću ministara da učini sve kako bi se zaustavila narastajuća diskriminacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: