{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Salkić: Žalbe roditelja jer su bošnjačkoj djeci u đačke knjižice uveli "bošnjački jezik"

F
19.6.2015. u 13:16
3
77
Salkić: Žalbe roditelja jer su bošnjačkoj djeci u đačke knjižice uveli "bošnjački jezik"
3
Salkić: Žalbe roditelja jer su bošnjačkoj djeci u đačke knjižice uveli "bošnjački jezik"
Ramiz Salkić
Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić upozorio je danas u izjavi Feni da je u tom bh. entitetu na sceni novi, dodatni, pritisak na Bošnjake i prisiljavanje da izučavaju jezik koji oni ne žele.
Salkić je pojasnio da je posljednjih dana primio više žalbi roditelja bošnjačke djece iz Zvornika, Prijedora i drugih mjesta u RS-u na đačke knjižice u kojima je umjesto ranijeg termina "bosanski jezik“ navedeno "bošnjački jezik“.

"Ovim Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a krši Ustav BiH, kojim je definisano da su službeni jezici u BiH bosanski, hrvatski i srpski. Na ovaj način resorno ministarstvo u RS-u vrši diskriminaciju i vrijeme je da se svi u BiH pozabave da prestane tortura, diskriminacija i zloupotrebe u obrazovanju, jer u entitetu RS poprimaju drastične razmjere i situacija može potpuno eskalirirati početkom naredne školske godine", naglasio je Salkić.

Entitetski potpredsjednik ukazuje da su đaci učili iz udžbenika "bosanskog jezika“, a u đačke knjižice im je zaveden "bošnjački jezik“.

Problem im može biti i upis u srednje škole na području Federacije BiH, gdje terminološki ne postoji "bošnjački jezik“, ukazuje Salkić i dodaje da bi to značilo da se krši zakon kod bodovanja za upis iz jezika koji u tom entitetu ne postoji.

"Očekivao sam od novog ministra prosvjete i kulture u RS-u Dane Maleševića da će ići ka rješavanju problema u obrazovanju u RS-u, ali čini se da on nastavlja praksu svog prethodnika - što gore po Bošnjake, to bolje", naveo je Salkić.

Sve ovo, kazao je, nije problem samo Bošnjaka, već i za Vijeće za implementaciju mira i OHR u BiH i sve koji u BiH treba da štite Dejtonski sporazum.

Salkić je za Fenu podsjetio i da Ustav RS-a nije usklađen s Ustavom BiH, jer nisu navedeni precizni nazivi koji se jezici koriste u RS-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: