BiH
26

Salkić: Direktna diskiminacija Bošnjaka od Ministarstva prosvjete i kulture RS-a

FENA
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić razgovarao je danas u Banjoj Luci s predstavnicima roditelja diskriminisane bošnjačke djece iz Kotorskog.

Djeci bošnjačkih povratnika vlasti RS-a su u toku školske 2014./2015. godine uskratile osnovna ljudska prava, pravo na jezik i pravo da u nastavi izučavaju nacionalnu grupu predmeta, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

U drugom polugodištu je umjesto termina bosanski jezik u dnevnike i knjižice upisan nepostojeći bošnjački jezik, što je izazvalo ozbiljnu reakciju građana Kotorskog koji su odbili primiti školske knjižice i svjedočanstva.

Potpredsjednika Salkića roditelji su informisali da će istrajati u svojim zahtjevima da njihova prava i prava njihove djece na maternji jezik budu poštovana.

Kazali su da neće prihvatiti svjedodžbe s upisanim bošnjačkim jezikom, a ukoliko ovaj problem ostane i u narednoj školskoj godini najavili su traženje alternativnih vidova obrazovanja za svoju djecu.

"Svjedoci smo najgrubljih kršenja ljudskih prava Bošnjaka u RS-u, čime vlasti sistematski vrše pritisak na roditelje da se iseljavaju. Bojim se da je po srijedi pokušaj novog etničkog čišćenja koje mora biti zaustavljeno. Podržavam opravdane zahtjeve roditelja iz Kotorskog, ali i drugih dijelova ovoga entiteta da imaju pravo na bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta. Bošnjaci su na svakom milimetru ove zemlje konstitutivni narod i imaju pravo na svoj jezik, a jezik Bošnjaka je bosanski jezik. Upozoravam javnost da je na sceni grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovo je direktan atak na Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma i pravo na slobodan povratak i život. Tražim dodatni angažman OSCE-a i UNHCR-a koji bi trebali pratiti kretanja vezana za Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pozivam OHR da hitno reaguje, kao vrhovni tumač i zaštitnik Dejtonskog mirovnog sporazuma", naveo je Salkić.

U protivnom, ukazao je, neko će morati preuzeti odgovornost zbog otvorene institucionalne diskriminacije, njenih posljedica i eventualnog iseljavanja povratnika.

"Dužnost mi je da kao potpredsjednik ovoga entiteta obavijestim javnost da se otvorena diskriminacija provodi zbog postojanja radikalnih srpskih elemenata u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, koji kroz školski sistem Bošnjacima uskraćuju pravo na bosanski jezik u nastavi. Bezobrazno je uzeti sebi za pravo da jednom konstitutivnom narodu dajete ime jezika, a vlasti nam žele jezik imenovati bošnjačkim. To je otvorena i svjesna diskriminacija koja je prevazišla sve dosadašnje okvire. Bošnjaci u ovom trenutku nemaju rješenje kako prevazići ovu situaciju, ali ga očekujemo od OHR-a, OSCE-a i međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava", kazao je potpredsjednik Salkić.

On je istakao da Bošnjaci imaju Ustavnom zagarantovano pravo konstitutivnog naroda.