BiH
251

Salkić: Srpski jezik se po logici Dodika i Ustava RS-a može učiti samo s druge strane Drine

Klix.ba
Ramiz Salkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ramiz Salkić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić oštro je reagovao na izjave Milorada Dodika, predsjednika ovoga entiteta, u kojima je ponovo negirao bosanski jezik i otkrio krajnje ciljeve dugogodišnje zabrane bosanskoga jezika u obrazovnom procesu u RS.

Milorad Dodik je kazao da Bošnjaci u RS ne mogu govoriti bosanski jezik, jer Ustav RS kaže da govore jezikom bošnjačkog naroda, te da "Onaj ko želi da uči drugi jezik, neka ga uči na onoj drugoj strani". On je zaključio da se zakoni i Ustav RS moraju poštovati.

"Dodikova logika je anticivilizacijska. Kao predsjednik entiteta on opravdava diksriminaciju koju vlasti provode nad Bošnjacima i nalazi uporište u Ustavu u kojem piše da su službeni jezici u RS jezik bošnjačkog naroda, jezik srpskog naroda i jezik hrvatskog naroda. Bošnjaci su se na zadnja dva popisa izjasnili da govore bosanski jezik i to je taj jezik bošnjačkog naroda. Međutim, njegova diskriminatorska logika i tako uspostavljen režim, žele spriječiti Bošnjake da govore bosanski, jer u Ustavu piše jezik bošnjačkog naroda. Ako bi se do kraja i slijepo pridržavali Ustava, po takvoj Dodikovoj logici u RS ne postoji ni srpski jezik, već jezik srpskoga naroda. Dodik time poručuje i onima koji žele govoriti srpski jezik, da trebaju otići na drugu stranu, tamo gdje se govori srpski jezik, dakle preko Drine. Jer ovdje je ustavna kategorija jezik srpskoga naroda", kazao je Salkić.

Dodao je kako je stav Dodika o bosanskom jeziku nečuven te da se na ovaj način Bošnjaci žele prisiliti da napuste RS.

"Ovo je najozbiljniji udarac na Dejtonski mirovni sporazum. Dodik je poslao poruku svojim sljedbenicima da nastave provoditi diskriminaciju Bošnjaka, te da svi oni koji uče bosanski jezik nisu dobrodošli u bh. entitet RS. Ovim su iskazane ponovne namjere da se vrši progon Bošnjaka sa ovoga prostora. Međutim, Milorad Dodik mora znati da u tome ne može uspjeti. U tome nije uspio ni njegov prethodnik, ratni zločinac Radovan Karadžić. Bošnjaci su na svakoj stopi Bosne i Hercegovine na svojoj zemlji. Uvažavamo druge, ali ne damo ni milimetra svoje zemlje i niko nikada neće moći da nas protjeruje i zabranjuje da živimo u svojoj vjeri, govorimo svojim jezikom i imamo svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu", zaključio je Salkić.